Thursday, 30. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Novembra. 2023. Bosna i Hercegovina
BiH danas dobija uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa EU

Bosna i Hercegovina danas je dobila uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, kako je ranije najavljivano.

Kolegij evropskih komesara je razmatrao izvještaje o napretku zemalja kandidata za EU, kao i eventualni Paket proširenja. U fokusu su zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija, Gruzija i Turska.

Ranije je postalo jasno da nisu sve zemlje podjednako raspoložene da daju zeleno svjetlo otvaranju pregovora za ove zemlje, a šefovi kabineta evropskih komesara nisu uspjeli da se usaglase i preporuče otvaranje pregovora u izvještaju o napretku BiH. S obzirom na to neusvajanje izvještaja, danas su komesari detaljno raspravljali o napretku BiH i odlučili da ćemo dobiti zeleno svjetlo, ali uz nekoliko uslova.

Preporuka za otvaranje pristupnih pregovora za Ukrajinu i Gruziju je i ranije bila izvjesna, to jeste kroz izjave EU političara je to i najavljeno. Međutim, raspoloženje o BiH se mijenjalo i variralo. Prvo se vjerovalo da bi otvaranje pregovora za BiH moglo biti dobra poruka za Zapadni Balkan, no izvještaj o BiH za mnoge nije bio dovoljno uporište za zeleno svjetlo.

BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata, nakon što su neke zemlje članice na inicijativu Slovenije pokrenule ovo pitanje u svjetlu dodjele ovog statusa Ukrajini.

U tom procesu BiH treba da ispuni osam uslova. Osim toga, EK je izradila mišljenje o spremnosti zemlje da postane kandidat EU sa 14 prioriteta koji će također i dalje biti na stolu nakon otvaranja pristupnih pregovora.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision