Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
BIGMEV: Ekonomska saradnja između BiH i Turske nema limita

Ekonomska saradnja između BiH i Republike Turske praktično nema limita. Obzirom na rastuću dimenziju velike turske ekonomije, najzanimljivije su grane u kojima ekonomija i privreda BiH može da ponudi najviše – izjavio je danas direktor predstavništva Fondacije BIGMEV u Sarajevu Selmo Cikotić.

Fondacija BIGMEV u saradnji sa Privrednom komorom Federacije BiH (PKFBiH) danas je u Sarajevu organizirala bileteralne susrete predstavnika turskih i bh. kompanija.

“U posjeti BiH borave predstavnici NILSIAD-a i to je jedna od privrednih komora iz Burse koja primarno proizvodi u oblasti mašinske industrije. Oni u jednoj svojoj poslovnoj zoni imaju zaposlenih više od 20.000 radnika i ostvaruju godišnje obrt više od milijardu i po dolara”, ilustrirao je Cikotić. Naveo je da njihova posjeta predstavlja izvjesnu vrstu interesa, kao i da su pripreme za njihov dolazak uključile razmjenu većeg broja informacija i referenci u odnosu na dosadašnje aktivnosti. “Smatram da BiH sa svim svojim potencijalima ima šta da ponudi, ali je bitno da to uradimo na način koji je zanimljiv parterima iz Turske. Nadamo se da će ovi razgovori i susreti proizvesti konkretnu saradnju između ekonomija BiH i Turske, konkretnije regiona Burse”, dodao je Cikotić. Govoreći o trgovinskoj razmjeni BiH i Turske, Cikotić je izdvojio da smo ove godine samo na izvozu tri proizvoda (malinama, kestenu i mesu) napravili veliki iskorak, te da je bitno očuvati te trendove. Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić izrazio je zadovoljstvo što je je PK FBiH zajedno sa Fondacijom BIGMEV domaćin ovih privrednih susreta.

– Predstavnici devet turskih firmi su iz metalskog sektora, tekstilne i hemijske industrije i mi smo, shodno tome pronašli iz naše baze članica određen broj naših firmi koje mogu adekvatno odgovoriti i biti partner ovim kompanijama – dodao je Jašarspahić. Na ovaj način, po njegovim riječima, ostvaruje se misija Komore, odnosno povezuju privrednici i otvaraju nove prilike i potencijalna tržišta. – Nadamo se da će na današnjim sastancima privrednici uspjeti dogovoriti neke nove zajedničke projekte, te da je ovo jedan u nizu budućih sastanaka – dodao je Jašarspahić.

Predsjednik Turskog udruženja biznismena NILSIAD Yalčin Aras je kazao da je cilj njihove posjete ostvarivanje saradnje s bh. kompanijama, kao i da se upoznaju s potencijalima BiH.

Tržište BiH je zanimljivo turskim biznismenima zbog blizine EU i sporazuma o slobodnoj trgovini koje naša zemlja ima sa tržištem koje broji preko 500 miliona ljudi. S druge strane, bh. proizvođači dobijaju priliku da ostvare direktne kontakte s predstavnicima jedne od najbrže rastućih ekonomija svijeta. – Govorim iz ugla industrijalca kad kažem da mi u BiH ne osjetimo nikakvu nesigurnost za ulaganja. S druge strane, kada govorim iz iskustva Turske, mogu reći da je za razvoj privrede potrebno vrijeme i vjerujem da ćemo moći pomoći bh. privrednicima i BiH – kazao je Aras dodajući da u aprilu ili maju planiraju posjetu većeg broja privrednika iz različitih sektora.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision