Thursday, 5. August 2021.
Unsko-sanski kanton 16° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Februara. 2021. Svijet
Bidenova administracija smijenila uposlenike agencija koje je imenovao Donald Trump
Prvi je otkaze uručio novoizabrani ministar odbrane Lloyd Austin koji je odlučio raspustiti 42 člana iz savjetodavnog odbora uključujući niz kadrova koje je u posljednjim danima mandata imenovao Donald Trump.Također, osam pripadnika agencije zadužene za posredovanje između vladinih službi i ekskluzivnih predstavnika kompanija napustili su posao nakon što im je nova američka administracija saopćila kako Joe Biden nije zadovoljan njihovim radom.

Iako se Bidenova administracija uspjela riješiti velikog broja kadrova koje je imenovao Donald Trump, neki uposlenici poput Rogera Severina tražio je od Okružnog suda u Washingtonu da spriječi njegovo uklanjanje iz jedne od agencija te je izjavio kako predsjednik Biden nema ovlaštenja da raskine njegovo imenovanje na ovu funkciju.

“Pokušaj predsjednika Bidena da me ukloni suprotan je zakonu. Njegova obećanja o tome da će ‘izliječiti’ Ameriku i ujediniti sve Amerikance samo su cinične manipulacije građanima”, rekao je Severin američkim medijima nakon izlaska sa suda.

Administracija novog američkog predsjednika otpustila je i nekoliko Trumpovih kadrova iz medijske kuće Glas Amerike, a otkaz su dobile i dvije osobe koje je Trump imenovao u Nacionalnu komisiju za planiranje i nadzor imovine.

“Bijela kuća je obavijestila Nacionalnu komisiju da predsjednik Paul Dans i povjerenik Gibson Worsham nisu više članovi Komisije”, stajalo je u saopćenju iz Bijele kuće.

Pored kadrova Donalda Trumpa koji su imenovani na pozicije u federalnim agencijama, otkaz su dobili i drugi kadrovi koji su bili članovi odbora, i drugih institucija koje su podređene upravo Bijeloj kući.

Imenovanja u posljednim danima mandata tipična su za sve američke predsjednike. Iako su mnogi kadrovi bivših predsjednika postali dio novih administracija, kadrovi Donalda Trumpa u većini slučajeva neće imati tu sreću.

“Neki Trumpovi kadrovi su prilično nadareni međutim većina imenovanih vrijeđa inteligenciju i nisu dostojni radnog mjesta za koje su imenovani”, rekao je profesor Paul Light s Univerziteta u New Yorku.

Iako je nova američka administracija do sada bila uspješna kada je u pitanju otpuštanje starih i imenovanje novih kadrova, mnogi uposlenici odlučili su pravdu potražiti na sudovima širom SAD-a te su jasno naglasili kako je njihovo otpuštanje protuzakonito.

Pored Severina koji je uložio žalbu Okružnom sudu, isti proces su pokrenuli i drugi članovi agencija što će sigurno otežati posao novoj američkoj administraciji kojoj će trebati mnogo više vremena za imenovanje novih uposlenika koji su bliži ideji Joea Bidena.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision