Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Januara. 2021. Svijet
Biden pozvao Senat da radi na Trumpovom opozivu te da brine i o drugim problemima u SAD-u

Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden je nakon opoziva Donalda Trumpa pozvao Senat da radi na daljnjoj proceduri glasanja s obzirom na to da ova institucija donosi konačnu odluku, ali da se istovremeno bavi svim bitnim pitanjima ove zajednice.

Bidenov poziv zapravo ukazuje na želju da što prije u potpunosti preuzme vlast jer sinoćnji Trumpov opoziv ne znači njegovo trajno uklanjanje s vlasti nakon što novi predsjednik preuzme dužnost.

Prema zvaničnim rezultatima, Zastupnički dom SAD-a glasao je sa 232 glasa za opoziv Donalda Trumpa i 197 glasova protiv. Pet zastupnika u Zastupničkom domu nije pristupilo glasanju.

Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je za opoziv Donalda Trumpa glasalo i 10 republikanskih zvaničnika. Uprkos glasanju, Trump nastavlja obavljati dužnost i vjerovatno će na poziciji ostati do kraja mandata.

Trump je jedini predsjednik u historiji SAD-a koji je dvaput opozvan tako da njegov slučaj prelazi na Senat koji će dati svoju konačnu odluku.

Opoziv je uslijedio zbog nereda u Capitolu koje su prije nešto više od sedmicu izazvale Trumpove pristalice zbog, kako tvrde, neregularnih i nepoštenih izbora, piše CNN.

S obzirom na to da Biden ima mnoge planove odmah nakon inauguracije, a koje se tiču oporavka ekonomije, borbe s pandemijom i mnoge druge, naglasio je da želi da Senat bude u mogućnosti raditi istovremeno na Trumpovom slučaju, ali i usvajanju njegovog plana za obavljanje dužnosti nakon što preuzme ulogu predsjednika.

“Ova nacija i nakon opoziva ostaje u rukama smrtonosnog virusa i oslabljene ekonomije. Nadam se da će rukovodstvo Senata pronaći način da se nosi sa svojim ustavnim odgovornostima koje se tiču opoziva, ali i s važnim pitanjima nacije”, kazao je Biden.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision