Saturday, 1. October 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Maja. 2014. Vijesti, Zanimljivosti
Bh. matematičari bore se za plasman na Olimpijadu u Južnoj Africi

Završne kvalifikacije za Međunarodnu olimpijadu matematičara u julu ove godine u Cape Townu (Južna Afrika), za bosanskohercegovačke srednjoškolce počele su danas na Elektrotehničkom fakultetu u Lukavici, i trajat će do sutra, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Za najbolje matematičare koji će zastave BiH braniti u Južnoj Africi takmičit će se 46 učenika, iz cijele BiH, iako je prvobitno bilo najavljeno da će biti 45 takmičara. U Lukavicu je došlo 11 najboljih matematičara iz zapadne Hercegovine, 15 učenika iz Republike Srpske i 20 učenika iz Federacije BiH, koji su se na ranijim kantonalnim i entitetskim takmičenjima pokazali najboljim.

Trojica učenika koji osvoje najveći broj bodova idu na Međunarodnu olimpijadu matematičara u Cape Town, koja će se održati od 3. do 13. jula.

Prof. dr. Nedžad Dukić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu ranije je kazo za Patriu kako naša zemlja ima izuzetno talentirane matematičare, te da bh. učenici svake godine sa raznih međunarodnih takmičenja donose medalje. Nada se da će obraz Bosne i Hercegovine osvjetlati i ove godine.

Podsjetimo, Harun Hindija, koji je danas uspješan student na PMF-u u Sarajevu, 2012. godine je na Internacionalnoj olimpijadi matematičara koja se održavala u Argentini osvojio srebrnu medalju, a Ratko Darda iz Prijedora i Vladimir Ivković iz Nevesinja okitili su se bronznim medaljama.

Rezultati trojice najboljih bh. matematičara bit će objavljeni sutra, piše Patria.

ZADNJE VIJESTI IZ Vijesti Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision