Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
BH lideri sastanak sa Mogerini smatraju uspješnim – Mogerini: Otvorena nova stranica saradnje sa EU!

Građani BiH, predstavnici civilnog društva i politički bh. lideri pokazali su na današnjim sastancima da su spremni raditi na ostvarivanju napretka radi približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, kazala je danas u Sarajevu visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini). “Ove posjete same po sebi govore o novom načinu funkcioniranja Evropske komisije koje podrazumijeva blisku saradnju i koordinirani pristup. Razlog posjete je da se vidi na koji način možemo iskoristiti prednosti perioda nakon održanih oktobarskih izbora i izbora za institucije tijela EU da vidimo da li postoji način da se institucije BiH i Evropske unije približe ne samo deklarativno nego i na konkretan način”, pojasnila je Mogerini. Dodala je da prvi utisak koji su ona i komesar Johanes han stekli da su građani ove zemlje i civilni sektor itekako spremni da se zemlja pokrene i da se ubrza proces evropskih integracija, a istovremeno postoji i značajna politička volja koja je izražena u okviru današnjih sastanaka s bh. zvaničnicima da bi bila ispunjena očekivanja i počelo djelovati na novim osnovama.

Podvukla je da neće biti spuštanja kriterija i standarda kada je riječ o približavanju BiH Evropskoj uniji. Uvjeti ostaju isti i to se neće mijenjati ni u budućnosti, ali “ćemo promijenti redoslijed kako unaprijediti pristup određenim pitanjima i kako osigurati konkretne rezultate posebno u smislu reformi i to socio-ekonomskih reformi i funkcionalnosti države”.

Rezultate sastanaka u BiH prenijet će ministrima zemlja EU na sastanku koji je najavljen sredinom decembra kada će Mogerini i Han dati ocjenu o postojanju političke volje da se krene s procesom približavanja, a bit će razmatrani i načini na koje je to moguće uraditi. “Svrha nije samo deklarativna podrška nego i osiguranje konkretnih rezultata za građane BiH i mislim da ovo može biti prilika za BiH, za njene institucije i za političke lidera da ostvare napredak. Također imamo priliku da prevaziđemo sve razlike i podjele iz prošlosti i da zajednički nađemo zajedničku perspektivu kako BiH može postati članom porodice EU”, kazala je.

Lideri političkih stranaka u Bosni i Hercegovini nakon današnjeg sastanka sa Visokom predstavnicom EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federikom Mogerini (Federica Mogherini) i komesarom za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanesom Hanom u Sarajevu izjavili su kako je “otvorena nova stranica u odnosima između BiH i EU”. Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, nakon sastanka je izjavio kako “se nalazimo na početku jednog procesa u kome EU treba da malo više otvori vrata BiH”.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović također je izrazio optimizam nakon razgovora sa evropskim zvaničnicima rekavši kako današnjim razgovorima svi moraju biti zadovoljni. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je da je u ime SNSD-a rekao kako će ta stranka biti dio rješenja, kao što je to bila i ranije. Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž smatra kako je danas otvorena nova stranica u odnosima EU i BiH. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je kako su evropski zvaničnici danas došli “s dobrom namjerom da pokušaju da otkoče procese u BiH i da iskoristimo situaciju nakon izbora”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision