Monday, 27. May 2024.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Juna. 2023. Sport
Bh. klubovi odriješili kesu

Premijer liga Bosne i Hercegovine ove godine je zabilježila pad od pet pozicija na UEFA-inoj listi. Ipak, čini se da nije sve tako crno. Brojni klubovi pokazuju da je poenta za najelitniji rang takmičenja naše države proizvodnja i dovođenje pravih igrača koji bi mogli pomoći ekipi u kratkom periodu, te naknadno biti prodavani u veće i bogatije lige.

Da to nije sram, pokazuju lige iz našeg okruženja koje su bile u istoj situaciji prije nešto više od deset godina, a kada se vidi rezultat, ispalo je da su bili u pravu. Srbija ima zagarantovano mjesto u Ligi prvaka, a ni Hrvatska nije pretjerano udaljena od te lige.

Praćenje primjera

Skauting je postao jedan od najbitnijih segmenata u jednom profesionalnom klubu. Dovođenje igrača nije više bazirano na tome šta neki menadžer ili agent kaže, već na tome šta pokazuje statistika i vjerovatnoća da će neki igrač uspjeti u našoj ligi.

Igrači, koji dolaze iz liga čija imena ne odzvanjaju u ušima i ne dolaze uz milione pratilaca, često se pokažu kao veći pogodak. Fudbal u Engleskoj, ali i ostalim otočnim zemljama, poharali su japanski fudbaleri.

Brojne agencije i službe koje se bave pronalaskom novih talenata dostupne su i premijerligašima i trenutno ih ništa ne koči u tome da ih iskoriste. Tu taktiku su iskoristili i čelnici Sarajeva.

Dvojica južnoameričkih fudbalera, Adalberto Penjaranda (Penaranda) i Kevin Viveros, relativno su nepoznati u svijetu fudbala, ali će, u slučaju da budu fizički zdravi, napraviti veliko iznenađenje na našim terenima i donijeti prevagu čisto zbog svojih kvaliteta, koje je teško pronaći na našim prostorima.

Iskorak u Evropi

Kako bi se napravio iskorak u Evropi, potrebno je proširiti poglede i pronalaziti igrače koji će praviti razliku i u njih ulagati novac. Ukoliko bi se to dopustilo, fudbaleri bi se počeli bolje razvijati, a njihovo bolje razvijanje bi značilo mnogo skuplju prodaju u neku od najvećih svjetskih liga.

Zarada od tog novca mogla bi se pravilno rasporediti i ulagati u mlade igrače kojima bi godile posudbe i koji ne bi morali igrati pod ogromnim pritiskom u godinama kada za to nisu spremni.

Premijerligaši, za divno čudo, jednom su krenuli u pravom smjeru, a ostaje da se vidi do kada će to sve trajati i hoće li opet krenuti stranputicom.

„Doktorat Plemića“

Zrinjski je „doktorirao“ dovođenje igrača iz manje fudbalski poznatih država. „Plemići“ su, osim iz komšijskih država, često dovodili pojačanja koja su im koristila za dominantne nastupe u Premijer ligi, a i približavanje evropskim takmičenjima.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision