Thursday, 18. August 2022.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
BH-Gas odlučio: U petak obustava isporuke plina Sarajevogasu

Kolegij BH-Gasa je odlučio da će u petak obustaviti isporuku prirodnog gasa Sarajevogasu. Kako je saopćio BH-Gas, na današnji dan dug Sarajevogasa prema BH-Gasu iznosi više od 48 miliona KM.

Kolegij BH-Gasa jučer je, prema internim Operativnim procedurama o prodaji gasa i praćenju naplate potraživanja, odlučio da će obustaviti isporuku prirodnog gasa KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo u petak, 27. juna u 12.00 sati, zbog toga što ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Zlatko Petrović i Vlada KS nisu ispoštovali dogovor o načinu smanjenja duga i izmirenju tekućih obaveza Sarajevogasa prema BH-Gasu.

Kako je saopćio BH-Gas, na današnji dan dug Sarajevogasa prema BH-Gasu iznosi više od 48 miliona KM.

Na posljednjem sastanku, koji je održan 10. juna, Uprava BH-Gasa prihvatila je prijedlog ministra Petrovića o modalitetima izmirenja obaveza za potrošeni prirodni gas.

U skladu sa prijedlogom koji je ministar Petrović prezentirao na konferenciji za medije 13. juna, naveo je da će do kraja mjeseca juna biti izmirene u potpunosti fakture za april i maj ove godine, te da će do petka 20. juna na račun BH-Gasa biti uplaćen iznos od oko deset miliona KM. Iz BH-Gasa podsjećaju da su minimalni uslovi BH-Gasa plaćanje tekućih faktura za potrošeni gas i uplata od minimalno deset miliona KM staroga duga, kako bi se stvorili preduslovi za ulazak u novu sezonu grijanja.

“Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS nije ispoštovalo dogovor do danas, a kako u međuvremenu BH-Gasu zbog kašnjenja u plaćanju stižu opomene od dobavljača prirodnog gasa Gazprom Exporta, s ciljem osiguranja urednog snabdijevanja cijele Bosne i Hercegovine prirodnim gasom kompanija je prisiljena donijeti odluku o obustavi isporuke gasa Sarajevogasu”, ističu u saopćenju.

Navode i da su prisiljeni donijeti ovakvu odluku kako bi zaštitili sve druge potrošače u Bosni i Hercegovini koji redovno izmiruju svoje obaveze prema BH-Gasu.

“Poznato je da Sarajevogas ima izrazito visok procenat naplate od svojih potrošača, a i pored toga ne izmiruje obaveze prema BH-Gasu. Novac od potrošača mora biti usmjeren za izmirenje obaveza za potrošeni gas, jer BH-Gas ne proizvodi već kupuje gas iz Ruske Federacije po tržišnoj cijeni“, dodaju u saopćenju koje potpisuje Uprava BH-Gasa.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision