Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 5° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Bh. firma jedina u Evropi proizvodi energent budućnosti – “Evropa vapi za eko peletom”

U Doboju otvorena prva tvornica za proizvodnju ugljenog ekološkog peleta sa višestrukom namjenom, visoke kalorične vrijednosti i niske cijene.

Tešnjak Izudin Ahmetlić je lani, dok se vozio automobilom, u čudu gledao kamion ispred sebe koji je prevozio trupce drveta za pravljenje peleta za loženje i razmišljao kako je “suludo trošiti šumu da se ugrije kuća ili radnja, kada u prirodi postoje neiskorišteni resursi za pravljenje još kaloričnijih i jeftinijih energenata”.

A onda mu je sinulo da bi od ugljene prašine, koja se ionako u Bosni i Hercegovini uglavnom baca, a sami rudnici muku muče sa njenim odlaganjem, mogao praviti pelet i to ekološki – onaj koji ne zagađuju okolinu i čiji se pepeo nakon loženja može upotrijebiti za agrikulturu, a o čemu je čitao na internetu. Ovako je ideju za izgradnju prve tvornice ugljenog ekološkog peleta u Evropi predstavio Kenan Ahmetlić, menadžer kompanije Euro Stil iz Doboja.

20141223_145902 20141223_144459“Moj otac Izudin, koji je inače jedan od suvlasnika Hifa Grupe, tako je dobio ideju za proizvodnju eko peleta i mi smo krajem 2013. osnovali Euro Stil i počeli sa realizacijom njegove ideje. Mene je ona toliko oduševila da sam sam na kraju, budući da sam bio završna godina na Sarajevo School of Science and Technolgy, temu ‘razvoj novih proizvoda’ uzeo za diplomski rad. Ne samo da sam dobio desetku, nego je i očeva ideja uskoro postala stvarnost. Istina, samo što smo počeli proizvoditi, zadesila nas je poplava i puno je toga uništeno, ali od iduće godine krećemo sa 24-satnom proizvodnjom u tri smjene”, govori 23-godišnji Kenan Ahmetlić.

Osiguran put ka evropskom tržištu

Pokazuje nam proizvodne pogone sa ugljenom prašinom, pogon sa novim i skupim mašinama za mljevenje i presovanje, pet velikih peći koje je pravilo pet različitih kompanija, te gotove proizvode u halama nekadašnje fabrike Bosanka, a koju je Euro Stil obnovio nakon njene totalne devastacije. Euro Stil je kćerka firma kompanije Hifa Oil iz Tešnja. U maju ove godine Hifa Oil je predstavio svoju novu firmu i njen proizvod – eko pelet na Međunarodnom privrednom sajmu “Grapos-Expo 2014”, kada je saopćio da su “osigurane sirovine, značajan proizvodni i skladišni prostor, respektabilan proizvodni kapacitet i specijalizirana tehnologija – garant za proizvodnju peleta ujednačenog kvaliteta u količinama dovoljnim za zadovoljavanje potreba bh. tržišta i proboj na strana tržišta”. Eko pelet u Euro Stilu prave od ugljene prašine i to uglavnom iz rudnika Stanari kod Prnjavora, jer se radi o lignitnom ugljenu, koji ima dokazano nizak sadržaj sumpora i visoku energetsku vrijednost. “Specifičnost našeg proizvoda je u tome što ima samo 0,08 posto sumpora, a po standadrima Evropske unije ne smije prelaziti jedan posto. Naš ugljeni eko pelet je jeftiniji od drvenog peleta za 30 posto i kaloričniji za 15 posto, a kada sagori, njegov pepeo je idealno gnojivo za biljke, pa je odličan za kompanije koje se bave agrikulturom, ali i za domaćinstva. I konačno, ovaj proizvod je za otprilike 40 posto jeftiniji od drvenog peleta i vjerovatno je najjeftiniji energent”, priča Ahmetlić. Prije nego su krenuli sa proizvodnjom, kaže, slijedila su duga ispitivanja, učenje, obuka, te slanje uzoraka na analizu u laboratorije u BiH i Evropsku uniju.

Proizvod je iz prve dobio certifikat sa vrijednostima koje potvrđuju njegovu kvalitetu i osiguravaju mu put ka evropskom tržištu.

“Evropa vapi za eko peletom, a nema ga. Svi prave samo obični ugljeni pelet, a niko nije napravio ovakav proizvod. Koliko znam, samo u Indoneziji, i možda još u ponekoj državi van Evrope, proizvodi se eko pelet. Zato smo mi sada u prednosti i već imamo puno ponuda iz inostranstva, a najzainteresiranija je Slovenija. Poslali smo uzorke i u Njemačku, Italiju i Austriju i uskoro očekujemo njihov odgovor”, kaže Ahmetlić.

Euro Stil trenutno radi samo u jednoj smjeni, pošto se još uvijek saniraju posljedice poplava, ali će već od prvih dana naredne godine raditi u punom kapacitetu.

U tvornici je trenutno zaposleno 12 ljudi, a uskoro kreću sa primanjem novih radnika.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision