Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 4° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Bevanda uoči Samita Kina-CEE u Beogradu: BiH zemlja ogromnih neiskorištenih potencijala

Pred Bosnom i Hercegovinom se nakon Samita Kina-CEE otvara svjetla i prosperitetna budućnost, jer je zemlja brojnih neiskorištenih – “skrivenih” potencijala, koji se mogu konkretizirati kroz poslovne projekte, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda u ekskluzivnom razgovoru za Tanjug uoči beogradskog sastanka.

– Kao nositelja izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, vrlo me raduje to što mi se pružila prilika da predstavim potencijale svoje države i iznesem svoje osobno viđenje nastavka suradnje između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine i zemalja u regiji – kazao je Bevanda, istaknuvši vrlo dobru dugogodišnju suradnju između dvije zemlje koja je posebno produbljena stupanjem na snagu Inicijative o suradnji između Narodne Republike Kine i 16 zemalja centralne i istočne Europe. Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima brojne potencijale. Ima povoljan geografski položaj, nalazi se na razmeđu Istoka i Zapada, Mediterana i ostalih dijelova Starog kontinenta, te posjeduje bogate prirodne resurse, iako većina njih nije iskorištena.

Bevanda je kao primjer istaknuo energetski sektor, kao jedan od najvećih ekonomskih potencijala Bosne i Hercegovine koji odlikuje dugogodišnja tradicija i velike mogućnosti u pogledu daljeg razvoja i investicija.

S tim u svezi, Bosna i Hercegovina ima veliki hidroenergetski potencijal, značajne potencijale u pogledu energije vjetra i solarne energije, kao i potencijale za proizvodnju energije, uz pomoć biomase i sekundarnih proizvoda dobivenih preradom drveta, a također posjeduje i znatan potencijal za ulaganja u izvore nafte i gasa na nekoliko lokacija, istaknuo je Bevanda.

Naglašava kako je BiH također bogata rudnim blagom kao što su gvožđe, boksit, olovo, cink, bakar, te njezin metalurški sektor koji odlikuju duga povijest.

Dodao je kako osim toga, postoji niz drugih mogućnosti za ulaganja u nova ili postojeća poduzeća koja posluju u oblasti tekstilne, drvne i poljoprivredne proizvodnje i turizma.

Naglasio je kako su Bosni i Hercegovini potrebna infastrukturalna ulaganja.

Po njegovom mišljenju, glavni projekt čija je realizacija već u tijeku jeste projekt putne i željezničke mreže Koridora Vc i on predstavlja okosnicu razvoja i uspostavljanja visokokvalitetnih veza između sjevera i juga zemlje, tj. prijevoza robe i putnika iz Mađarske i Hrvatske, kao i iz Bosne i Hercegovine prema Luci Ploče.

Uz to, postoji čitav spektar drugih projekata koji su vezani za oblast prometa, poput modernizacije postojećih aerodroma, željezničke infrastrukture, rekonstrukcije razorenih lokalnih i regionalnih putova, rehabilitacije plovnog toka rijeke Save i drugih projekata. Bevanda je osim tih, nabrojao i veliki broj infrastrukturnih projekata koji su od regionalnog značaja, uključujući Jadransko-jonski autoput koji bi trebalo da poveže sedam zemalja duž istočne obale Jadranskog i Jonskog mora i koji bi trebalo da služi kao režijska prometnica na putnom koridoru od Italije do Grčke.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision