Thursday, 6. October 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Bevanda na Parlamentu: Obnova od poplava će biti dugotrajna – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH: Okončana rasprava o poplavama

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je na kraju današnje rasprave u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o posljedicama poplava da se danas ne mogu donosti odluke bez procjene štete nastalih od poplava i klizišta, što se očekuje 18. juna. “Ako izigravamo zakone i pravimo improvizaciju to je put u anarhiju. Sve je usmjereno prema tome da se radi po zakonu”, rekao je Bevanda poslanicima koji su danas diskutovali o Izjašnjenju Vijeća ministara BiH povodom prijedloga zaključaka iznesenih na prošloj sjednici ovog doma, održanoj 28. maja, u raspravi o Bevandinoj informaciji o posljedicama prirodne nesreće u BiH. Bevanda je istakao da Vijeće ministara BiH u svom izvještaju nije govorio ni o kakvim procentima štete, podsjetivši da se 18. juna završavaju procjene i da će ti podaci biti najkorektniji i najrelevantniji. Prema njegovim riječima, kriterijum za raspodjelu pomoći biće vezan za rezultate procjene štete. “Zatraženo je na Fiskalnom savjetu BiH da budu dostavljeni svi podaci o prikupljenoj pomoći da bi mogli da iznesemo koordinisan podatak o novčanoj pomoći”, rekao je Bevanda. On je naveo da Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća u BiH ne funkcioniše kako bi trebalo u okviru zakona da funkcioniše, a da će parlamentarcima biti dostavljen stav zašto nije funkcionisalo, ko se nije odazivao, ko je činio opstrukciju i ostalo.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH nije usvojen, jer su zastupnici većinom glasova prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o ovom zakonu, pa je upućen Kolegiju na usaglašavanje. Nisu usvojeni Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH. Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu poslanika Denisa Bećirovića za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku nije usvojen. Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Mišljenju Ustavnopravne komisije o ustavnopravnom osnovu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio – televizijskom sistemu BiH nije usvojen. Usvojeni su Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2013. godinu i Godišnji i finansijski izvještaj Centralne banke BiH za 2013. godinu. Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2013. godinu nije primljena k znanju. Predstavnički dom imenovao Sašu Bursača, Mirzu Kušljugića i Niku Lozančića u Zajedničku komisiju oba doma Parlamenta BiH za usaglašavanje teksta zakona o elektronskom dokumentu. Date su saglasnosti za ratifikacije Ugovora o ekstradiciji između BiH i Kraljevine Maroko, Sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije u pogledu prekograničnog programa Hrvatska – BiH u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2013. godinu, kao i Dodatnog protokola 3 Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006).

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision