Friday, 2. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Oktobra. 2022. Zanimljivosti
Bespilotnom letjelicom sijali oblake iznad Tibeta

Kineska velika civilna bespilotna letjelica (UAV) nedavno je izvršila sijanje oblaka iznad Tibetanske visoravni (Ćinghaj), saopštila je Kineska avioindustrijska korporacija (AVIC).

Kako danas prenosi kineska agencija Sinhua, bespilotna letjelica “Wing Loong-2H” otkrila je kišonosne oblake i uspješno obavila operaciju vještačke kiše i pojačavanja sniježnih padavina iznad lanca Aemje Ma-čhen u regionu Sanđiangjuan na Tibetanskoj visoravni, saopštio je AVIC, vodeći proizvođač aviona u zemlji.

Ova operacija je dio zajedničkih napora Centra za modifikaciju vremena pri Kineskoj upravi za meteorologiju (CMA), Centra za meteorološko posmatranje pri CMA i više drugih jedinica.

Kako se navodi u saopštenju AVIC, velika bespilotna letjelica je instalirana sa katalizatorskim uređajem za poboljšanje padavina.

Takođe je nosila uređaj za detekciju padavina u oblaku zbog osmatranja i obezbjeđivanja podataka za studiju o karakteristikama i strukturi kišonosnih oblaka na Tibetanskoj visoravni i efektima povećanja padavina.

Studija pomaže da se olakša istraživanje mehanizma padavina u oblacima na Tibetskoj visoravni i srodnih katalitičkih tehnologija.

Procjenjuje se da je tokom operacije koja je trajala oko pet sati, operacija pojačanja padavina imala uticaja na gotovo 15.000 kvadratnih kilometara, saopštio je AVIC.

Sanđiangjuan, što znači “izvor tri rijeke”, mjesto je gdje izviru rijeka Jangce, Žuta rijeka i Lančang. Sanđiangjuan se nalazi u pokrajini Ćingaj koja se naziva i “vodotoranj Kine”.

Operacija “Wing Loong-2H” ovog puta je dio testova značajnog poboljšanja padavina na Tibetanskoj visoravni, uz pomoć bespilotnih letjelica. Njen cilj je da poveća sniježne padavine i pokrivenost ledom u tipično glečerskim oblastima na visoravni. Osmišljena je kako bi pomogla da se poboljša sposobnost sijanja oblaka na visoravni Tibet, što je od velikog značaja za održavanje života i poljoprivredne stočarske proizvodnje, kao i da se istraže načini za suočavanje sa klimatskim promjenama.

Prije ove operacije, velika civilna bespilotna letjelica već je izvršila test meteorološkog posmatranja na velikoj visini iznad visoravni Tibet. U sljedećem koraku, CMA će unaprediti izgradnju ekstenzivnog vazdušnog meteorološkog sistema za posmatranje zasnovanog na bespilotnim letjelicama za ekološku zaštitu visoravni.

AVIC se obavezuje da će nastaviti da podstiče razvoj bespilotnih letjelica i drugih naprednih vazduhoplovnih proizvoda za modifikaciju vremenskih prilika, dalje održavajući život, blagostanje ljudi i nacionalnu ekonomsku izgradnju, prenosi Sinhua.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision