Thursday, 30. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Aprila. 2023. Region
Besnik Bislimi: Lajčak je predložio redoslijed koraka u implementaciji sporazuma

Zamjenik kosovskog premijera i glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi kazao je kako je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak na sastanku u Briselu predložio redosljed koraka u implementaciji – prvo jedna strana nešto uradi, pa onda druga.

Dvije tačke dnevnog reda

Bislimi je, u intervjuu za Kallxo, rekao da su na dnevnom redu sastanka u utorak bile dvije tačke.

– Prva je bila razgovor o primjeni aneksa dogovorenog u Ohridu, a druga razgovori o aktuelnim pitanjima. U prvom dijelu, najvažniji dio diskusije se odnosio na korake koje moramo da preduzmemo u narednim danima i koji proizilaze iz osnovnog sporazuma i implementacionog aneksa. Na primjer, razgovarali smo o redosljedu koraka – kazao je on.

Bislimi je kazao da je predložen princip po kome se ne može pristupiti implementaciji svih tačaka odjednom, jer bi to moglo stvoriti neravnotežu, tako da jedna strana dobija previše i ne bude u obavezi da nešto ponudi.

– Lajčakova ideja je da postoji redosljed koraka, da jedna strana uradi nešto, a onda druga strana – kazao je.

Do petka će poslati komentare

Bislimi je rekao da će do petka dvije strane poslati svoje komentare na ovaj prijedlog.

– Ovdje ne možemo da kažemo da Kosovo nešto radi ili Srbija nešto radi, već obje strane. Dogovorili smo se da do petka pošaljemo svoje komentare u vezi sa redosljedom koraka i na osnovu tih komentara biće objavljen naredni nacrt, pa ćemo se ponovo sastati i dogovoriti – ukazao je Bislimi.

Kada je riječ o dogovoru u vezi sa nestalim osobama, Bislimi je rekao da su u avgustu bili blizu dogovora i da je Albin Kurti potpisao sporazum, ali to nije učinio Aleksandar Vučić.

– Zatim je uslijedio dokument koji je izmijenio Lajčak u septembru i jučer smo o ovom dokumentu razgovarali i predlagali nešto što će nas dovesti do toga šta Srbija prihvata i dogovorili smo se da ovaj dokument bude potpisan – kazao je Bislimi.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision