Friday, 2. December 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Oktobra. 2022. Svijet
Berlusconi: Prvi ću ponuditi rješenje za sukob s Rusijom čim to okolnosti dozvole

Nakon što je na parlamentarnim izborima u Italiji stranka Braća Italije na čelu s Giorgiom Meloni osvojila najveći broj glasova, u ovoj državi uslijedile su konsultacije vezane za formiranje vlasti, a jedan od onih koji učestvuje u ovom procesu jeste i Silvio Berlusconi.

Osnivač partije Forza Italia trebao bi zajedno s sa strankama Braća Italije i Liga činiti novu italijansku vladu koju mnogi smatraju najviše desno orijentiranom još od kraja Drugog svjetskog rata.

U intervjuu za La Stampu, Berlusconi je pojasnio kako je do sada obavio razgovore i sa Meloni, ali i sa Matteom Salvinijem. Međutim, u razgovoru sa novinarima, nije htio otkriti detalje susreta.

“Nikada nisam otkrivao svoje privatne razgovore sa damama. To je staro pravilo i neću napraviti izuzetak ni sada kada će gospođa Meloni vjerovatno postati nova premijerka države”, rekao je Berlusconi.

Kada je riječ o samom sastavu vlade, Berlusconi je pojasnio kako ne vjeruje u vladu koja bi se nazivala čisto ekspertskom.

“Nije pitanje brojeva već samog značenja. Ne vjerujem u čiste eksperte. Da samo oni postoje, politika bi bila beskorisna. Oduvijek sam želio da u svoje vlade uključim ljude koji su povezani s nama, koji dijele naš politički projekt i koji imaju vrhunski profesionalni, akademski ili poslovni plan i program”, mišljenja je Berlusconi.

Također, u razgovoru je Berlusconi otkrio i da li namjerava biti samo član Senata ili pretendira i na druge pozicije.

“Uradit ću ono što će od mene tražiti država i prije svega desni centar. Očigledno, ako razmislite o priči mog života, možete shvatiti da uloga koju igram prevazilazi bilo koji formalni zadatak, posebno u međunarodnom scenariju”, pojasnio je lider stranke Forza Italia.

Jedno od pitanja na koje je Berlusconi odgovarao odnosilo se i na odnos Italije prema Rusiji, a lider stranke Forza Italia ponudio je zanimljiv odgovor.

“Trebamo imati odnos prema Rusiji kao i prethodna vlada. Međutim, dodao bih, da ću kada okolnosti dozvole biti prvi koji će insistirati na diplomatskom rješenju. Rat smatram nepodnošljivim i ludilom svih ludila. Međutim, diplomatsko rješenje podrazumijeva apsolutno jedinstvo Zapada i ni pod kojim okolnostima se ne može razmišljati o žrtvovanju slobode i prava ukrajinskog naroda”, zaključio je Berlusconi.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision