Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembra. 2021. Zanimljivosti
Berba kupusa i rena u jesen

Jesen je vrijeme kada se vrši berba kupusa i rena, povrća koje nam uljepšavaju trpezu tokom zime.

Rane sorte kupusa beru se u nekoliko navrata, a srednje rane i kasne najčešće jednom ili dva puta. Ne treba brati vlažne glavice, jer se tada lakše kvare. Berba se vrši ručno, jačim noževima. Po odsijecanju glavice se čiste od spoljnih listova i pakuju u ambalažu u kojoj će se prodavati ili skladištiti. Korišćenjem traktorskih platformi ručna berba se olakšava.

Kupus je tehnološki zreo kada glavica dostigne određenu krupnoću i čvrstinu. Tehnološka zrelost kraće traje ljeti, nego u jesen. Odlaganje berbe za nekoliko dana može dovesti do pucanja glavica i povećanja nastanka bolesti. Neobran kupus je izložen napadu alternarije, što dovodi do omekšavanja. Berba nedozrelih glavica svakako smanjuje prinos i glavice su suviše mekane i neotporne na povrede tokom rukovanja i imaju kraći životni vijek tokom čuvanja.

Berba kupusa i rena u jesen

Vrijeme trajanja tehnološke zrelosti zavisi i od spoljne temperature. Berači imaju veliki uticaj na kvalitet kupusa. Oni moraju imati pravilne instrukcije u odabiru zrelosti i pri rukovanju. Glavice se beru pregibom u jednu stranu i sječenjem ravno sa 2-4 rozetna lista. Požutili, povređeni i bolesni listovi se uklanjaju. Težina glavice zavisi od zbijenosti i čvrstine koja zavisi od odnosa NPK u zemljištu koga treba regulisati đubrenjem. Pretjerano đubrenje N bez P i K dovodi do formiranja velikih, rastresitih glavica male težine i lošeg kvaliteta.

Čvrstoća i zbijenost glavice povećava se đubrenjem kalijumom. Krupne zbijene glavice sa manjom težinom ovojnog lišća i malim kočanom, daju manji otpadak pri čišćenju, a on se u sorti i hibrida kreće 90-94%. Težina glavice kreće se od 1,5-3 kg a prinos kasnih sorti je 45-80 t/ha.

Berba rena

Ren odgojen iz kvalitetnih i jakih sadnica, stiže za berbu iste godine u jesen. Ako su sadnice bile kratke i tanke, onda ga treba brati tek poslije dvije godine. Ren zasadjen u redove može se vaditi mehanizovano – specijalnim nožem, podrivačem, koga vuče traktor. To treba uraditi prije nego što se zemlja smrzne.Od zemlje, lišća i žila čisti se ručno, a onda pere. Korijen je obično dug 25 – 30 cm, i debeo 2,5 – 3,0 cm. Vezuje se u snopiće i pakuje u gajbice. Po jednom hektaru može da se ubere 12 – 13 tona. Konzumni ren se preko zime čuva kao i reznice – u trapovima, pijesku ili hladnjačama.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision