Wednesday, 24. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Maja. 2024. Bosna i Hercegovina
Bećirović u Berlinu: Snažna saradnja s Njemačkom je strateški interes BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom u okviru zvanične posjete Njemačkoj. Ovo je drugi sastanak dr. Bećirovića i kancelara Scholza u proteklih pet mjeseci.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i SR Njemačke za 2023. godinu iznosila je 6 milijardi 18 miliona KM, te je veća za 358,6 miliona KM u odnosu na 2022. godinu. Bosna i Hercegovina teži dodatnom jačanju ekonomske saradnje s vodećom ekonomijom EU, s fokusom na privlačenje direktnih stranih investicija koje bi osigurale rast proizvodnje i zapošljavanja

Dr. Denis Bećirović je ukazao na opasne pokušaje potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. On je rekao da će legalni državni organi Bosne i Hercegovine zajedno s brojnim saveznicima štititi principe ustavnosti i zakonitosti naše zemlje. zaštititi nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine. Dr. Bećirović je istakao da je Njemačka jedan od najvažnijih saveznika multietničke države Bosne i Hercegovine, te se zahvalio kancelaru Scholzu na podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom i euroatlantskom putu.

Njemački kancelar Olaf Scholz je naglasio da SR Njemačka snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i rad Visokog predstavnika, te da je za SR Njemačku neprihvatljivo svako podrivanje sigunosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Kanclear Scholz je rekao i da SR Njemačka također podržava put Bosne i Herecgovine ka EU i NATO, naglašavajući savezništvo u reformskom procesu koji ima za cilj unaprijeđenje vladavine prava, jačanju demokratskih procesa, te ostvarivanju ekonomskog rasta i razvoja Bosne i Hercegovine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision