Tuesday, 21. May 2024.
Unsko-sanski kanton 17° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Bećirović s francuskom državnom sekretarkom razgovarao o Macronovoj ideji nove političke zajednice

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) danas u Sarajevu je razgovarao s francuskom državnom sekretarkom za Evropu Laurence Boone.

Kako su saopćili iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Boone je poručila da njena posjeta predstavlja kontinuitet francuskog angažmana na Zapadnom Balkanu, u kontekstu približavanja Evropskoj uniji i dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Uniji.

Istaknuto je da Francuska nedvosmisleno daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine te da je opredijeljena za daljnju pomoć u svim oblastima, a posebno u pogledu EU integracija.

Naglašena je neophodnost funkcionisanja institucija Bosne i Hercegovine kao preduslova za reforme i dalji razvoj države, kao i da Francuska očekuje od Bosne i Hercegovine da radi na ispunjavanju 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija.

Državna sekretarka Boone je istakla važnost vladavine prava, izgradnje nezavisnog pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije.

Sagovornici su napomenuli važnost zaključivanja sporazuma o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka, kao i potpisivanje memoranduma o saradnji mladih.

Bećirović i Boone su razgovarali o prijedlogu predsjednika Francuske Emmanuela Macrona o Evropskoj političkoj zajednici (EPC), novoj evropskoj organizaciji kojom bi se omogućilo evropskim demokratskim državama sa, kako je naglašeno, zajedničkim temeljnim vrijednostima da pronađu prostor za saradnju koja bi mogla uključivati političku koordinaciju, sigurnosnu saradnju, energetiku i slobodno kretanje ljudi, saopćili su iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision