Sunday, 14. August 2022.
Unsko-sanski kanton 27° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Jula. 2022. Bosna i Hercegovina
Bećirović pozvao OHR da reaguje: Zaustavite knjiženje državne imovine na RS

Kandidat opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pozvao je Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini da zaustavi nezakonito knjiženje državne imovine na bh. entitet RS.

Osim toga, Bećirović je pozvao i domaće institucije da reagiraju u skladu sa svojim ovlastima i zakonima Bosne i Hercegovine te zaštite imovinu čiji je država titular.

“Aktivnosti na lokalnoj i entitetskoj razini potvrđuju da vlasti bh. entiteta RS de facto nastavljaju pravno nasilje uprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Visokog predstavnika u BiH, koji je ranije djelovao u smislu dopune Odluke o ojačavanju Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine. Navedene odluke govore da je ništavno svako raspolaganje imovinom koje je izvršeno suprotno navedenom zakonu”, naveo je Bećirović u saopćenju za javnost, te podvukao:

“Pokazujući iznova spremnost da atakuju na integritet državnih institucija, uključujući i Ustavni sud BiH, kao i autoritet međunarodne zajednice, to jeste Vijeća za implementaciju mira i Ureda visokog predstavnika, u radu institucija bh. entiteta RS na djelu vidimo ugrožavanje vladavine prava, narušavanje pravne sigurnosti i sigurnosti poslovanja. Bilo da se radi o nezakonitim knjiženjima imovine koju koriste javne institucije i ustanove ili pak politici uspostavlja takozvanih zaštićenih područja i(li) nacionalnih parkova, cilj je sasvim jasan, a to je izvlašćivanje države kao titulara vlasništva”, poručio je.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision