Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Januara. 2024. Bosna i Hercegovina
Bećirović pisao za Euronews: Stanje u BiH je ekstremno ozbiljno, u toku je napad na ustavni poredak

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Bećirović napisao je za Euronews osvrt na perspektivu članstva BiH u Evropskoj uniji (EU), ali i protuustavnom djelovanju zvaničnika bh. entiteta RS.

Na početku je naglasio da Bosanci i Hercegovci već decenijama čekaju na dobre vijesti iz Brisela.

“Put BiH je bio eho sopstvenih domaćih političkih problema dosad te su godine nedostatka napretka u pogledu pristupanja u EU prouzrokovale gubitak nade mnogih, uprkos ličnom osjećaju pripadanja velikoj evropskoj porodici. Sve se to promijenilo i moja je zemlja trenutno pred otvaranjem pristupnih pregovora s Briselom – posljednji korak koji u konačnici vodi ka punopravnom članstvu”, naveo je Bećirović.

Politička poruka

Istakao je da nijedna strana ne smije dopustiti da izmakne prilika za ujedinjenje pod istom zastavom, posebno dok traje najkrvaviji konflikt na evropskoj teritoriji od Drugog svjetskog rata.

“Otvaranje pregovora za članstvo bi bila važna politička poruka o spremnosti EU da s BiH pokrene proces koji bi proizveo suštinske i vidljive reforme. To je proces koji bi sasvim sigurno imao pozitivne učinke na bh. društvo u cjelini i koji bi značio priznanje i valorizaciju ostvarenog napretka na evropskom putu”, istakao je Bećirović.

S druge strane, dodaje, daljnje odlaganje i dugo čekanje dovodi do gubitka entuzijazma, ali i povjerenja građana u vjerodostojnost procesa evropskih integracija.

“Očekujem da će Evropsko vijeće u martu pružiti priliku BiH da demonstrira svoju posvećenost evropskim vrijednostima – priliku da ojačamo našu međusobnu povezanost i saradnju. Prvobitni krivci za trenutnu blokadu na evropskom putu Bosne i Hercegovine su domaći anti-Evropljani. Oni pokazuju nezainteresovanost za EU članstvo, jer znaju da ulazak u EU predstavlja usklađivanje sa EU zakonima i standardima”, stava je Bećirović.

Kriminal i korupcija

Evropsko pravno okruženje bi značilo gubitak postojećih privilegija za mnoge od njih, a za neke bi značilo i gubitak slobode, jer su povezani s kriminalnim radnjama i korupcijom.

“U BiH već šesti mjesec traje otvoreni napad na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. – čiji djelovi de facto čine Ustav BiH – i ustavni poredak zemlje. Stanje je ekstremno ozbiljno. To nije samo moja lična ocjena, već i stav iznesen od strane skoro svih ključnih lidera na Zapadu”, rekao je Bećirović.

Naglašava da bi, ako se pokušaji rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma ne zaustave, izostanak djelovanja mogao bi se protumačiti kao ohrabrenje da se pređe u sljedeću fazu povećanja tenzija, što bi moglo dovesti do destabilizacije cijele regije.

“Znajući šta sada zna, nakon skoro dvije godine ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, Zapad može i treba spriječiti da eskalacija tog rata izazove sukobe na Zapadnom Balkanu i dalje širom Evrope”, dodaje Bećirović.

Ističe da je BiH opredjeljena za ulazak u EU, a brzina njenog putovanja ka ovoj uniji direktno će utjecati na demokratiju i životni standard naših građana.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision