Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Barth:BiH potrebni tužioci spremni da procesuiraju korupciju

Direktor USAID-a za BiH David Barth rekao je da BiH treba tužioce koji posjeduju vještine i hrabrost da krenu u procesuiranje teških slučajeva korupcije i pokažu građanima da štite njihove interese.

Barth je naglasio da BiH ima baš sve što je potrebno da bude uspješna, ali da je riječ o tome da li ima volje da iskoristi te prednosti i riješi probleme od kojih su mnogi sistemski, ali ne i nerješivi.

“Svako ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da je korupcija primarna briga građana. Korupcija je rak. Ona izjeda svaki aspekt društva. Zato je za mene pronaći tužioce koji posjeduju vještine i hrabrost da krenu u procesuiranje teških slučajeva i pokažu građanima da štite njihove interese od ključne važnosti”, rekao je Barth.

On smatra da je percepcija kod ljudi takva da su vlasti i civilno društvo odvojeni od naroda i da nisu toliko integrisani kao što bi trebalo, a da je način da se to promijeni uspostavljanje razgovora između naroda i lidera.

Govoreći o aktivnostima USAID-a u BiH, Barth je naveo da je USAID od 1996. godine uložio u BiH 1,7 milijardi dolara, a da je fokus u narednoj godini upravo borba protiv korupcije.

“Bavit ćemo se kreiranjem radnih mjesta, problemima u ekonomskoj sferi. Bavit ćemo se administrativnim barijerama poput regulacije energetike, koja je velika izvozna šansa za BiH. Bavit ćemo se harmonizacijom poljoprivrednih politika da bismo olakšali poljoprivrednicima pristup svjetskim tržištima”, rekao je Barth.

Kada je riječ o projektu “Južni tok”, Barth smatra da su Rusi donijeli mudru odluku, a da je za BiH važno da diverzifikuje izvore energije i da ne zavisi samo od jedne zemlje.

“Uvjeravam vas da nijedna odluka koju su ruske vlasti donijele ne ide u prilog dokaza bilo kakve `američke zavjere`. Ova odluka neće biti odlučujuća za Republiku Srpsku i BiH u bilo kom smislu, i to je najvažnije”, rekao je Barth.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision