Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Novembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Banjaluka: Konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS – U toku konstituisanje kantonalnih skupština u FBiH

Konstitutivna sjednica novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske biće održana danas, a svečane zakletve položiće novoizabrani poslanici, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsjednici Josip Jerković i Ramiz Salkić. Na sjednici bi trebalo da bude izabran predsjednik i potpredsjednici parlamenta, konstituisano radno predsjedništvo, te verifikovani mandati poslanika. Konstitutivnom sjednicom devetog saziva Narodne skuptšine Republike Srpske predsjedavaće najstariji poslanik Ilija Stevančević. Centralna izborna komisija BiH u 11 sati će poslanicima dodijeliti certifikate u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske.

U Narodnoj skupštini Repuublike Srpske u periodu od 2014. do 2018. godine SNSD će imati 29 poslanika, SDS-PUP-SRS Republike Srpske 24, DNS-NS-SRS osam, PDP sedam, te Koalicija “Domovina”, NDP i SP po pet. Na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biće donesena i odluka o broju potpredsjednika parlamenta Republike Srpske i njihovom izboru.

Također bi trebala biti usvojena i dva zaključka kojima se pokreću inicijative za izbor delegata u Dom naroda parlamenta BiH i Vijeće naroda Republike Srpske.

U FBiH počelo je konstituisanje kantonalnih skupština. Rok za formiranje Predstavničkog vijeća Parlamenta FBiH je najkasnije 20 dana nakon objave rezultata, odnosno do kraja mjeseca.

Nezvanično, već se licitira sa imenom Marinka Ćavare, visokog zvaničnika HDZ-a BiH za predsjednika Federacije, dok se Erdal Trhulj i Fadil Novalić spominju kao najozbiljniji kandidati SDA za premijersku poziciju u tom entitetu. Halid Genjac i Denis Zvizdić kandidati su te stranke za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision