Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Novembra. 2014. Svijet, Vijesti
Ban pozvao na obustavu vazdušnih napada na Libiju

NJUJORK – Generalni sekretar Ban Ki-mun založio se danas za obustavu vazdušnih napada na Libiju i pozvao sve strane da razgovorima reše nesuglasice. Ban je izrazio zabrinutost zbog nasilja i pozvao “sve strane da okončaju napade i spreče dalju eskalaciju (sukoba)”, navedeno je u saopštenju njegovog portparola, preneo je AFP. “Trenutna kriza jedino može da se riješi kroz dijalog”, poručio je Ban i izrazio “puno poverenje” u svog izaslanika Bernardina Leona koji pokušava da posreduje u postizanju sporazuma koji bi okončao sukobe između pripadnika više različitih milicija i međunarodno priznate vlade premijera Abdulaha al-Tanija.

Jedini operativni aerodrom u Tripoliju bio je danas meta novog vazdušnog udara, rekli su očevici, dan posle napada za koji su odgovornost preuzele snage lojalne uticajnom antiislamističkom generalu. Borbeni avion u niskom letu ispalio je u ponedjeljak dvije rakete na vazduhoplovnu bazu, koju, kao i ostatak Tripolija, kontroliše islamistička milicija koja se protivi međunarodno priznatoj vladi premijera Abdulaha al-Tanija. Snage lojalne penzionisanom generalu Kalifi Haftaru, koji vodi ofanzivu protiv islamske milicije u drugom po veličini libijskom gradu Bengaziju, preuzele su odgovornost za taj napad, usmeren, kako su navele, protiv “terorističkih grupa”.

Više od tri godine posle svrgavanja i ubistva Moamera el Gadafija, Libija je preplavljena oružjem i moćnim milicijama, a vode je suprotstavljene vlade i parlamenti. Međunarodno priznata vlada premijera Tanija smeštena je na istoku zemlje od kako je milicija preuzela kontrolu nad

prestonicom u avgustu. Sva tri velika grada – Tripoli, Bengazi i Misratu, kontrolišu milicije koje se protive vladi.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision