Friday, 22. October 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Decembra. 2014. Region, Vijesti
Balkan: Ciklon »Ines« donosi minus 20ºC

Bosnu i Hercegovinu, kao i region, jučer je zahvatio ciklon “Ines”, koji u narednih nekoliko dana donosi dosta snijega i temperature koje će se spustiti i do 20 stepeni ispod nule, upozoravaju meteorolozi.

“Niske temperature očekuju se do 4. januara 2015. godine, a kretaće se od minus tri do minus 13 stepeni Celzijusovih, a u Hercegovini od minus sedam do minus jedan stepen ispod nule”, saopštili su iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Od 5. januara iduće godine čeka nas nagli prestanak padavina i rast temperatura, pri čemu prosječne temperature prognoziraju od  minus pet do nula stepeni, a u Hercegovini od tri do šest stepeni Celzijusovih.

Milica Đorđević, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, kaže kako će najveći minusi biti u posljednjoj noći ove i prvom danu nove godine.

“Ciklon ‘Ines’ donosi hladan artički vazduh, koji se spušta sa krajnjeg sjevera Evrope i koji će u narednih šest dana donijeti hladno vrijeme. Temperature će opadati i neće rasti iznad nule. U noći sa 31. decembra na 1. januar jutarnja temperatura će biti od minus 10 do minus 15 stepeni, a u višim predjelima i do minus 20 stepeni”, kazala je ona.

Ipak, kako je poručila, nema potrebe za podizanjem panike, jer su prije samo nekoliko godina bilježene mnogo niže temperature i veće visine snijega.

Inače, snijeg, koji u pojedinim dijelovima zemlje pada od petka, danas je zasuo i ostatak zemlje, a u zavisnosti od nadmorske visine njegova visina se kreće od 10 do 30 centimetara.

Tradicionalno, sa prvim većim nanosima došlo je i do problema u odvijanju saobraćaja, posebno preko planinskih prevoja.

Na magistralnom putu Prozor – Jablanica, na samom ulazu u Prozor, saobraćaj je danas bio obustavljen zbog izvlačenja šlepera koji je ostao zaglavljen na cesti, a na prevoju Makljen formirane su kilometarske kolone.

Velike količine snijega pale su  na području prevoja Čemerno pa se saobraćaj odvija otežano, a ništa nije bolje ni  na području Šipova, Kupresa, Mliništa, Podbrda i Gacka, gdje je duvao jak vjetar, koji stvara nanose na putu.

Nešto više od deset centimetara snijega u Foči bilo je dovoljno da se pojave problemi i dvosatno kašnjenje autobusa koji su u ovo mjesto stizali iz pravca Hercegovine.

U noći između subote i nedjelje u Trebinju je počeo padati prvi ovogodišnji snijeg, ali ga je u centru grada otopila kiša, dok se zadržao u prigradskim naseljima.

Snijeg je prekrio i ostale krajeve istočne Hercegovine, ali nije pričinio štetu niti je otežao putne komunikacije, osim na prevojima Žegulja, izmedu Ljubinja i Stoca, i Morina, između Nevesinja i Uloga.

Nekoliko centimetara snijega je palo i u Mostaru, gdje je broj automobila na cesti znatno smanjen, jer mnogi vozači iz ovog grada nisu posebno vješti po snijegu, a nedostatak zimske opreme još je jedan razlog tome.

Od pet do deset centimetara snježnog pokrivača danas je formirano i u Banjaluci i Sarajevu gdje nema problema na putnim komunikacijama, kao ni na aerodromima.

Sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu su poručili kako padavine i promjena vremena nisu omeli avione da slijeću i polijeću na vrijeme.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision