Srijeda, 7. Maja 2014.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Maja. 2014. Region, Vijest dana, Vijesti
Avioni CIA slijeću na hrvatske aerodrome – „Hrvatska najprivrženiji američki saveznik u Evropi“

ZAGREB – Od 2006. godine hrvatske vojne i civilne aerodrome koriste američki tajni agenti koji se odmaraju ili spremaju za opasne misije na Bliskom istoku, objelodanio je zagrebački “Jutarnji list”. Trideset pripadnika američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) prošle nedjelje je sletjelo u Split na proputovanju za Veliku Britaniju, saznaje ovaj hrvatski dnevnik.
Zasad nije poznato odakle su doletjeli u Split. U Split su sljeteli avionom Boeing 757-200 s identifikacijskim brojem 24452 koji pripada američkom Ministarstvu bezbjednosti. Pozivajući se na svoje sagovornike, list piše da su CIA-e u Hrvatsku došli nakon obavljene misije.
Prema rječima istog sagovornika, sljetanje aviona CIA-e na hrvatske aerodrome sve je učestalije te je Hrvatska postala svojevrsni “hub” za njihove avione. Ta sljetanja posebno su učestala u posljednje tri i po godine, s početkom arapskog proleća.
Uglavnom se koriste aerodromi u Splitu i Dubrovniku te vojni aerodrom u Udbini. U tom je kontekstu posebno zanimljivo korištenje aerodroma u Udbini koji Amerikanci koriste za prebacivanje svojih specijalnih snaga.
Na taj aerodrom mogu bez problema sljetati veliki američki transportni avioni kao što je Hercules C-130. Aerodrom je na idealnoj poziciji i sve su operacije dobro skrivene od očiju javnosti. Hrvatska je jedan od najprivrženijih američkih saveznika u Evropi i te dve države imaju dugogodišnju kvalitetnu obaveštajnu saradnju. Da je to tako, potvrđeno je i u izveštaju MORH-a o odbrani u kojem se navodi da su SAD glavni strateški saveznik i partner Hrvatske na području bezbednosti i obrane.
Hrvatska je svoje aerodrome i vazdušni prostor za avione CIA-e otvorila još 2006. godine.
Tada su u dva navrata na aerodrom Ćilipi sljeteli avioni koji su učestvovali u američkoj operaciji prevoza osoba osumnjičenih za terorizam. Amnesti Internešnal je tako naveo da su se 2006. godine avioni povezani sa CIA-om dva puta prizemljili na dubrovačkom aerodromu.
Američkoj tajnoj službi Hrvatska je zanimljiva iz nekoliko razloga. Članica je NATO-a, a geografski je odlično pozicionirana, nedaleko od Amerikancima zanimljivih lokacija na Mediteranu. Amerikancima su aerodromi na obali posebno zanimljivi kao međustanica za prebacivanje njihovih ljudi koji odlaze u tajne operacije. To se potvrdilo upravo u slučaju arapskog proleća. Upravo iz Zagreba CIA je organizovala prevoz nekoliko tona oružja iz vojnih skladišta pobunjenicima u Siriji. Letovi iz Zagreba obavljali su se avionima jordanske kompanije, a u organizaciji tajne službe. Osim za prebacivanje svojih agenata, CIA Hrvatsku, odnosno Zagreb koristi kao svoju špijunsku bazu.
U američkoj ambasadi SAD-a u Buzinu smještena je špijunska baza NSA-e i CIA-e, što se navodi i u dokumentima koje je razotkrio Edvard Snouden. Prema istim spekulacijama, taj centar je smješten na petom spratu na kojem nema prozora, o čemu svjedoče ranije objavljene fotografije, piše “Jutarnji list”.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision