Utorak, 22. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Septembra. 2020. Zanimljivosti
Avion na vodonik prioritet Erbasa

Razvoj aviona s pogonom na vodonik je “strateški prioritet” multinacionalne evropske kompanije “Erbas” koja je objelodanila tri koncepta od kojih će jedan postati avion i ući u saobraćaj 2035. godine.

Izvršni predsjednik “Erbasa” Gijom Fori u intervjuu za list “Parizien” rekao da “razvoj aviona s gorivom bez ugljenika ne zahtijeva nikakav veći tehnološki iskorak”.

Šef tog evropskog proizvođača aviona je podsjetio da “Erbas” već koristi pogon na vodonik za svoje satelite i raketu “Ariane”.

Po njegovim riječima, izbor i “sazrijevanje” tehnologije trajaće pet godina, a zatim dvije godine su potrebne za pripremu dobavljača i fabrika. Tako je “početak programa zakazan za oko 2028. godine. Naša ambicija je da 2035. godine budemo prvi proizvođač koji je takav avion pustio u saobraćaj”, rekao je on.

Ovaj raspored odgovara cilju “aviona bez ugljenika”, koji je početkom juna postavila francuska vlada, koja je planirala da za to da 1,5 milijardi eura do 2022. godine, da bi pomogla avio-sektor, teško pogođen pandemijom.

Erbas je pripremio tri koncepta, rekao je direktor Fori.

Prvi je mlazna “letjelica klasične konfiguracije” sa do 200 sjedišta i doletom većim od 3.500 kilometara. Cilindrični rezervoar za tečni vodonik bio bi u zadnjem dijelu letjelice.

Drugi je avion s propelerima, za oko 100 putnika, za kraća putovanja.

Treći koncept je najkomplikovaniji, ali za inženjere i naizazovniji: to je “leteće krilo” sa oko 200 sjedišta koje “omogućava potpuno drugačiju konfiguraciju i za rezervoar vodonika, i za pogon”, iznio je direktor.

Pored tehničkog razvoja, mora nužno evoluirati i regulatorni okvir da bi se odobrila upotreba vodonika u komercijalnim avionima, rekao je Fori.

Biće neophodno i da infrastruktura na aerodromima bude spremna i da “zelenog vodonika” bude u velikim količinama, ukazao je on.

“Zeleni vodonik” treba da se proizvodi električnom energijom iz obnovljivih izvora, što je danas mnogo skuplje od vodonika fosilnog porijekla, ali njegova proizvodnja veoma zagađuje.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision