Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Jula. 2022. Bosna i Hercegovina
Avdović: Schmidt će morati odgovoriti koga i šta zastupa

Izborni zakon ponovo je u fokusu – ovaj put u kontekstu mogućeg nametanja izmjena. Naime, kruže glasine da bi tokom ove sedmice visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schmidt mogao i na ovom pitanju iskoristiti Bonske ovlasti. Ovo je znak za uzbunu političkim liderima u BiH izjavio je sinoć novinar Erol Avdović
“Postoji ta opasnost i bojim se da će gospodin Schmidt morati u dogledno vrijeme, ukoliko nastavi sa ovim aktivnostima, ukoliko se ne oglasi, morati odgovoriti na neka osjetljiva pitanja, prije svega koga i šta zastupa, imajući u vidu da su nedavno donese rezolucije i u Bundestagu i u Evropskom parlamentu.”
Smatra da bi bilo neozbiljno reducirati sve na Čovića.
“On je naravno sve ovo zakolutao, od njega je i pošlo, znamo koji su njegovi stavovi. Međutim, iza ovoga bi mogao stajati jedan složeniji proces, složeniji zahtjev. Nažalost u Evropi i danas imamo te tonove koji idu na štetu BiH i koji se naslanjaju na ksenofobičnost i islamofobičnost.”
Avdović kaže da HDZ pravi duboki nered i produbljuje podjele.
“To znači prvo izborni pre-ustroj Federacije i ide u pogrešnom smjeru, kontra evropskih vrijednosti i standarda. Usudio bih se reći da smo ponovo došli na granicu da možemo upotrijebiti riječ izborni aparthejd kojim se nije pohvaliti.”
O današnjim konsultacijama kaže da je to ispitivanje terena i reakcije javnosti.
“U prvi plan se stavlja ono što se naziva paket integriteta, dakle ono o čemu bi se svi složili. A s druge strane govori se i o ovom drugom, unaprijed anticipiranoj blokadi ili onome što je gospodin Čović danima najavljivao kao postizbornu eskalaciju tenzija u BiH. Tu treba biti jako pažljiv i o tome bi se trebalo tanano razgovarati, ali nakon izbora.”
Navodi da bi Dom naroda trebalo formirati da ne može da se afirmira aparthejd, odnosno prevlast većine nad političkom ili etničkom manjinom.
Avdović ističe da su tehničke izmjene Izbornog zakona bezbolnije.
“Mislim da su moguće, gotovo da postoji ujedinjeni stav da bi to trebalo napraviti. Nije slučajno da je to sve nazvano paketom integriteta. Svi se slažu da je bilo prevara, da nije dovoljno samo vjerovati na riječ.”
Smatra da se ne smije dozvoliti da se ne shvati u svim segmentima šta se zapravo želi postići.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision