Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Marta. 2023. Svijet
Australski general: Ukrajinska armija je u ovom trenutku vjerovatno najbolja na svijetu

Ukrajinska vojska je trenutno najbolja na svijetu u trenutku dok vode odbrambeni rat protiv ruske vojske, rekao je ove sedmice Mick Ryan, penzionisani general-major australske vojske.

U razgovoru za Kyiv Post, Ryan je govorio o različitim aspektima ukrajinskih oružanih snaga i o tome kako su koristile brojne sposobnosti, poput odbrane od raketa, odbrane bespilotnih letjelica i borbenih trupa na prvoj liniji, u sukobu protiv Rusije.

“I moje mišljenje je da su Ukrajinci vjerovatno najbolja vojska na svijetu u ovom trenutku”, rekao je Ryan.

“I nije vjerovatno, jesu. Oni su najbolja vojska na svijetu. Oni su najiskusniji u modernom ratovanju, to su pokazali u posljednjih 13 mjeseci. Sada su prolili mnogo krvi i izgubili mnogo mladića i djevojaka i starijih muškaraca i žena, da budem iskren, da nauče mnoge lekcije koje su naučili, ali oni su najbolja vojska na svijetu. Mnogo je toga što svi možemo naučiti od njih”, dodao je.

Mark Cancian, viši savjetnik u Programu međunarodne sigurnosti Centra za strateške i međunarodne studije, rekao je za Newsweek da je Ryan potpuno u pravu kada naglašava ljudske elemente u ratovanju, posebno obuku i vodstvo.

“I nema sumnje da Ukrajinci imaju više nedavno borbeno iskustvo od bilo koje druge zemlje osim Rusije. Kao što Ryan nekoliko puta ističe, Ukrajinci su bolji od Rusa. Međutim, to ih ne čini najboljom vojskom na svijetu”, rekao je Cancian.

Cancian je dalje citirao različite obuke kroz koje prolazi američka vojska u poređenju sa ukrajinskom vojskom, koja je prošla samo “dvije ili tri sedmice obuke prije nego što je krenula u borbu”.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision