Saturday, 2. March 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Oktobra. 2022. Svijet
Australija poništila priznanje Zapadnog Jerusalema kao glavnog grada Izraela

Australija je poništila odluku prethodne vlade o priznanju Zapadnog Jerusalema kao glavnog grada Izraela, rekavši da bi status grada trebao biti riješen kroz mirovne pregovore između Izraela i palestinskog naroda.

Ministrica vanjskih poslova Penny Wong rekla je da će Australija “uvijek biti nepokolebljiv prijatelj Izraela i da je opredijeljena za rješenje dvije države u kojem Izrael i buduća palestinska država koegzistiraju u miru unutar međunarodno priznatih granica.”

“Vlada ponovno obavezuje Australiju na međunarodne napore u odgovornom traganju za napretkom ka pravednom i trajnom rješenju s dvije države”, rekla je ona u saopćenju.

Prethodni premijer Scott Morrison je u decembru 2018. preokrenuo deceniju bliskoistočne politike rekavši da je Australija priznala Zapadni Jerusalem kao glavni grad Izraela, ali da neće odmah preseliti svoju ambasadu tamo.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump priznao je Jerusalem kao glavni grad Izraela godinu dana ranije.

Wong je rekao novinarima da je Morrisonova odluka iz 2018. godine “izbacila Australiju iz koraka s većinom međunarodne zajednice”, zbog čega je bila zabrinuta i susjedna Indonezija u kojoj su muslimani većinski.

“Žalim što je odluka gospodina Morrisona da se bavi politikom dovela do promjene pozicije Australije i nevolje koju su te promjene izazvale mnogim ljudima u australskoj zajednici kojima je duboko stalo do ovog pitanja”, rekla je.

Morison je označio premještanje ambasade iz Tel Aviva 2018. samo nekoliko dana prije dopunskih izbora u Sidneju, sa jakom jevrejskom zastupljenošću, koje je njegova Liberalna stranka ipak izgubila.

Guardian je u ponedjeljak prvo izvijestio o promjeni na web stranici Ministarstva vanjskih poslova i trgovine kako bi se uklonio jezik koji opisuje Zapadni Jerusalem kao glavni grad.

Wong je rekao da je tu odluku u utorak donio kabinet premijera Anthonyja Albanesea.

Morrisonova koalicija predvođena liberalima izgubila je izbore u maju što je značilo povratak laburističke vlade prvi put u devet godina.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision