Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Maja. 2016. Zanimljivosti
Atrakcija za sve: Melbourne dobija prvi plutajući bazen na rijeci Yarri

Rijeka Yarra u australskom gradu Melbourneu dobit će plutajući bazen. Koncept će napraviti Studio Octopi i neprofitna organizacija Yara Swim Co.

Plivanje na ovoj rijeci je bila uobičajena aktivnost te su na njoj organizovane plivačke utrke na pet kilometara od 1913. do 1964. godine. Zbog zabrinutosti o nivou zagađenosti rijeke, plivanje i utrke su zabranjene od tada.

Plutajući bazen imao bi poseban sistem koji bi prirodno čistio vodu i omogućio sigurno plivanje tokom godine. Projekat je predstavljen na Bijenalima arhitekture u Veneciji. Yara Swim Co trenutno vrši pregovore s vlastima i potencijalnim sponzorima, a realizacija bi mogla početi sljedećeg ljeta.

Patent čeka lokalno tehnološko rješenje za filtriranje vode iz rijeka, koja bi se nalazila u bazenu. Testiranja će biti objavljena tokom ove godine.

“Naša vizija je da ljudi iz Melburnea imaju drugačiju priču o rijeci, da budu ponosni na Yarru i da je vide kao aktivno mjesto prirode, rekreacije i zabave”, rekao je Matt Stewart iz Yarra Swim co.

Na planovima se vidi paviljon u kojem se nalazi mjesto za prodaju karata, kafić i svlačionice, a sve je smješteno na obali rijeke, te put koji vodi preko rijeke do bazena dužine 25 metara.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision