Thursday, 8. December 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Armenija i Azerbejdžan potpisali dokument o Nagorno-Karabahu: Može li biti uvod u konačni mir?

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Armenije Nikola Pašinjan potpisali su u Sočiju, pod posredstvom Vladimira Putina važan dokument o Nagorno-Karabahu koji bi mogao doprinijeti smanjenju tenzija.

U zajedničkoj izjavi iza koje stoje Azerbejdžan, Armenije i Rusija, strane u sukobu su obećale da će se posvetiti normalizaciji odnosa.

“Alijev i Pašinjan su pozdravili spremnost Rusije da pomogne u normalizaciji odnosa između dvije države. Strane su konstatovale ključni doprinos ruskih mirovnih snaga obezbjeđivanju sigurnosti u ovoj regiji”, navodi se u izjavi.

Također, strane su obećale kako u budućnosti neće koristiti silu za rješavanje sukoba.

“Lideri Armenije i Azerbejdžana složili su se da se odreknu upotrebe sile i da rješavaju pitanja na osnovu priznavanja suvereniteta. Puti, Pašinjan i Alijev su istakli važnost aktivnih prirpema za sklapanje mirovnog sporazuma između Armenije i Azerbejdžana”, ističu strane.

Na kraju, u zajedničkoj izjavi se navodi kako će Moskva i u buudćnosti pružiti svu potrebnu pomoć za postizanje mira.

“Strane su ponovo potvrdile svoju posvećenost poštovanju sporazuma za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Erevana i Bakua”, zaključuje se.

Podsjetimo, nakon sukoba u Nagorno-Karabahu 2020. godine, Azerbejdžan i Armenija su potpisale primirje, ali je ono i tokom 2021., a naročito u 2022. godini nekoliko puta prekršeno te su borbe intenzivirane na nekoliko područja kako teritorije Nagorno-Karabaha, tako i same Armenije.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision