Srijeda, 24. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Marta. 2021. Zanimljivosti
Arheolozi u Kini otkrili zlatnu masku staru 3.000 godina

Ostaci zlatne maske stare 3.000 godina pronađeni su na arheološkom nalazištu u kineskoj provinciji Sichuan.

Nalazi su pronađeni u Sanxingduiju, području od 4,6 kilometara od glavnog grada provincije Chengdu. Neki stručnjaci kažu da bi predmeti mogli dodatno osvijetliti drevnu državu Shu, kraljevinu koja je vladala zapadnim slivom Sichuana sve dok nije osvojena 316. godine prije nove ere, piše CNN.

Pored zlatne maske, arheolozi su otkrili i zlatne folije i artefakte izrađene od slonovače.

Više od 50.000 drevnih artefakata pronađeno je u Sanxingduiju od 1920-ih, kada je lokalni farmer slučajno naišao na brojne relikvije na tom mjestu. Veliki otkriće dogodio se 1986. godine pronalaskom dvije svečane jama koje su sadržavale preko 1.000 predmeta, uključujući složene i dobro očuvane bronzane maske.

Nakon duge pauze u istraživanjim, krajem 2019. godine pronađena su nove jame. Stručnjaci vjeruju da su jame korištene u žrtvene svrhe, objašnjavajući zašto su mnogi predmeti ritualno spaljeni kad su ubačeni i zakopani.

Nezavisna civilizacija

Vjeruje se da se Sanxingdui nalazio u srcu države Shu, o čemu historičari relativno malo znaju zbog oskudnih zapisa. Nalazi pronađeni na tom mjestu datiraju iz 12. i 11. stoljeća prije nove ere, a mnogi su predmeti sada izloženi u muzeju na licu mjesta.

Otkrića će pomoći u razumijevanju razvoja civilizacija u drevnoj Kini. Dokazi o jedinstvenoj Shu kulturi posebno sugeriraju da se kraljevstvo razvijalo nezavisno od susjednih društava u dolini Žute rijeke, koja se tradicionalno smatrala kolijevkom kineske civilizacije.

Zamjenik direktora Nacionalne uprave za kulturno nasljeđe Song Xinchao rekao je da nova otkrića obogaćuju i produbljuju razumijevanje kulture Sanxingdui. Otkriće svilenih vlakana i ostataka tekstila takođe može proširiti razumijevanje Shua.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision