Saturday, 23. September 2023.
Unsko-sanski kanton 17° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Oktobra. 2022. Zanimljivosti
Apple kažnjen jer ne prodaje iPhone s punjačima

Brazilski sud je kaznio kompaniju Apple jer sa telefonima ne prodaje punjače. Ovo je još jedan slučaj u kojem je kompanija izgubila sudski spor.

Sud je ustanovio da Apple koristi “zlouptrebljivu praksu” koja “zahtijeva od potrošača da kupe drugi proizvod kako bi prvi radio”.

Apple je već neko vrijeme u sukobu s brazilskim vlastima u vezi s ovim probleomom, a kompanija je kažnjena i 2021. godine s dva miliona doalra zbog toga što uz kupljeni iPhone 12 nije dolazio punjač. Presuda je bazirana na kodeksu o zaštiti potrošača. U septembru je brazilsko ministarstvo pravde zabranilo Apple-u da prodaje iPhone bez punjača.

Također, izrečena je kazna u iznosu od 2,38 miliona dolara, a naređeno je i poništavanje registracije iPhone-a 12 u brazilskoj agenciji za telekomunikacije. Apple se žalio i na ovu odluku.

U Evropi Apple, takođe, mora preći na USB-C koji postaje zajednički standard punjenja nakon što je odluku izglasao Evropski parlament. Stoga će iPhone morati da dobije USB-C port do kraja 2024. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision