Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Decembra. 2022. USK
Apel MUP-a USK: Poštovani građani, radostan i nezaboravan doček Nove godine može i bez pirotehnike

Praznici i doček Nove godine mnogima su nezamislivi bez eksplozija pirotehničkih sredstava. Neke od detonacija koje mogu da se čuju u gradu i prije praznika znaju biti dovoljno jake da ometaju svakodnevne aktivnosti. Ono što zabrinjava svakako je činjenica da takve petarde znaju biti opasne, posebno ako ih koriste djeca…

Praznici za većinu predstavlja poseban dio godine. Svakako jedan od neizostavnih trenutaka predstavlja upotreba pirotehničkih sredstava. Krajem decembra najtraženije su petarde i vatrometi. Za svaki artikl postoji uputstvo za upotrebu, a ukoliko ih se građani ne pridržavaju može doći do povrijeđivanja. Predstavnici MUP-a USK-a apeluju na građane, navodeći da se upotrebom pirotehničkih sredstava narušava javni red i mir, a predviđene kazne za ove prekršaje su od 100 do 300 maraka.

Upotrebom pirotehničkih sredstava narušava se javni red i mir i uznemiravaju građani, kažu u MUP USK-a. Dodaju da onaj tko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira USK-a, te za činjenja ovakvih prekršaja mogu se izreći i novčane kazne.

Petarde su jednako opasne i za životinje. Neki psi i mačke period praznika provode pod sedativima, mnogi se izgube jer se otrgnu vlasnicima u šetnji da bi pobjegli od zvuka petarde. Neki ljubimci nažalost i uginu.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision