Saturday, 23. October 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Decembra. 2014. Svijet, Vijesti
Ankara odbila ponudu Brisela, želi rusko tržište – Medvedev: Sankcije odnjele Rusiji više milijardi dolara

Brisel – Ankara – Moskva – Nije uspio pokušaj EU da ubijedi Tursku da odustane od prodaje svojih proizvoda u Rusiju i da se okrene Briselu umjesto Mosvi – ocjenjuju analitički portali. Turski ministar energetike Taner Jilgiz poručio je da Turska neće birati između Rusije i EU. “Turska nastoji da poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda. Za nas Rusija znači više od susjedne države”, naglasio je Jilgiz. Nakon susreta predsjednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Erdoana i gasnog sporazuma, EU je počela da vrši sve veći pritisak na Tursku. Delegacija EU u kojoj je bila Federika Mogerini, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost, posjetila je Ankaru i otvoreno pozvala Tursku da bude “prijatelj Brisela”. Mogerinijeva je zatražila od Ankare da “ne zloupotrebljava novonastalu situaciju radi vlastite koristi”, misleći na činjenicu da su nakon ruskih kontrasankcija turski proizvodi počeli da zauzimaju mjesto evropskih. Federika Mogerini je nastojala da uvjeri Tursku da uvede sankcije Rusiji. Najmanje čemu se EU nadala jeste pristanak turske vlade da ne izvozi u Rusiju proizvode za koje je uvedena zabrana uvoza iz zemalja EU.

MOSKVA – Zbog zapadnih sankcija uvedenih Moskvi privreda Rusije je izgubila više milijardi dolara, dok je evropska privreda ove godine izgubila 40 milijardi dolara, a naredne godine joj prijeti gubitak od 50 milijardi dolara, izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev.

“Niko nikada nije potcjenio štetu uzrokovanu sankcijama koje su rusku privredu koštale više milijardi dolara”, rekao je Medvedev u intervjuu za pet ruskih televizijskih stanica, a prenosi ruska novinska agencija Tas. Medvedev se osvrnuo i na dramatičan pad rublje, koji je, kako je rekao, izuzetno nepovoljan za rusku privredu na duži rok.

“Gledano na duži rok, očigledno je da je dramatično slabljenje rublje nepovoljno po našu ekonomiju. Na kurs rublje utiče čitav niz faktora, a prije svega cjena nafte. Svjetske cjene nafte su gotovo prepolovljene i to može uticati na rublju”, naveo je Medvedev.

Ruski premijer je govorio i ovogodišnjem privrednom razvoju Rusije, naglašavajući da je budžetski sistem njegove zemlje i dalje uravnotežen. “Rezultati za ovu godinu su kontroverzni, ali mi smo ipak uspjeli da osiguramo rezultate koje smo željeli, a to je uravnotežen budžetski sistem”, izjavio je Medvedev. “Ruska vlada bi mogla da revidira budžet za 2015. godinu usljed nepovoljnog spoljnog i unutrašnjeg ekonomskog razvoja. Ukoliko se ekonomski uslovi značajno promjene, moraćemo da revidiramo naše scenarije (za socijalni i ekonomski razvoj Rusije) i konačno da donesemo odluku o budžetu”, zaključio je Medvedev.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision