Thursday, 6. October 2022.
Unsko-sanski kanton 15° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Augusta. 2014. USK, Vijesti
Analize u Njemačkoj: Imamo najkvalitetniji krastavac

Unsko-sanski kanton najveći je proizvođač krastavca kornišona i maline u BiH. Većinu izveze u zemlje regiona. U tri zadruge radi gotovo 2 hiljade kooperanata, a godišnje se izveze nekoliko tona krastavaca, maline i jagode. Analize u Njemačkoj pokazale su da imamo najkvalitetniji krastavac na svijetu.

Mirsad Ikanović već sedam godina uzgaja i maline i krastavac. Prva godina je najteža, kaže on.

Porodica Handanagić već pet godina uzgaja krastavac, a ove godine su odlučili pokušati i sa malinama. Kažu kako su zadovoljni i prinosima i prihodom.

Da se od svog rada može živjeti, potvrđuje i Mirsad Ikanović, koji se bavi stočarstvom, a sa još dva člana porodice, na dva hektara, već sedam godina uzgaja i maline i krastavac.

Sav krastavac proizveden u Krajini izvozi se. Samo u jednoj njemačkoj firmi potrebno je 25.000 tona godišnje – za sada proizvodimo tek deset posto toga.

Proizvođači poticaje dobivaju sa općinskog i kantonalnog nivoa, a na federalne ne mogu aplicirati, jer su nemaju parcele veće od pet hektara. Stoga traže da se u Upravu za zaštitu bilja BiH imenuju članovi i iz ovog kantona, koji prednjači po proizvodnji mlijeka, krastavaca i šumskog voća.

Iako se na ovaj način zaposli oko 2.000 kooperanata, odnosno 8.000 ljudi, sve je to malo u odnosu na kapacitete , pogotovo što se ne ne radi na stvaranju uvjeta za finalni proizvod u BiH.

Agrokomerc je nekada zapošljavao 13.000 radnika i proizvodio nekoliko stotina tona godišnje. Danas njegovi pogoni stoje, privatiziraju se radi naplate nedefiniranih i dugovanja prema radnicima. Država nema vremena za oživljavanje ovog nekadašnjeg privrednog giganta kako bi Krajini vratila mogućnosti za finalnu prozvodnju voća i povrća, ali i zapošljavanje hiljada ljudi.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision