Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Decembra. 2023. USK
Analiza radne snage i potrebe tržišta rada USK: Prezentiran završni izvještaj i rezultati

Privredna komora Unsko-sanskog kantona uz podršku Kantonalnog ministarstva privrede realizirala je projekat „Analiza radne snage i potrebe tržišta rada USK“, a u utorak su prezentirani završni izvještaj i rezultati.

„Analiza se sastoji iz tri dijela. U prvom dijelu obradili smo relevantne podatke, koji se odnose na trenutno stanje na tržištu rada. Te podatke smo dobili od Službe za zapošljavanje USK i Federalnog zavoda za statistiku. U drugom dijelu izvršena je analiza potreba tržišta rada, odnosno anketiranje poslodavaca. Oko 120 ih se odazvalo, te su i njihovi podaci obrađeni u analizi. U trećem dijelu date su preporuke, vezane i za nastavne programe, ili usklađivanjem sa potrebama tržišta rada“, rekla je predsjednica Privredne komore USK Sanela Sabljaković.

S ciljem realizacije programa “Poboljšanje kvaliteta ljudskih resursa i uspostavljanje dinamičnog tržišta rada usklađenog sa potrebama privrede”, definisanog Strategijom razvoja USK (2021. – 2027.) i Akcionim planom za period (2022. – 2024.), Privredna komora USK je na poziv i prijedlog Ministarstva privrede USK preuzela izradu Analize radne snage i potreba tržišta rada.

„Da ne bismo neke paušalne poteze vukli i da ne bismo nešto proizvoljno radili, odlučili smo se uraditi jedan ovakav projekat. Neophodna nam je bila ovakva sveobuhvatna analiza potreba tržišta, kada je u pitanju radna snaga. Vjerujemo da će ona pomoći našim privrednicima, ali i našem obrazovnom sistemu, te da ćemo kroz naučni i utemeljen pristup imati podlogu za građenje i planiranje strategija, poteza i aktivnosti u narednim godinama. S tom namjerom smo i kreirali ovakav projekat i Ministarstvo privrede ga je financiralo u potpunosti“, riječi su  skupštinskog zastupnika Nisveta  Jusića.

Završni izvještaj  sastoji se od analize trenutnog stanja radne snage na području USK, podataka relevantnih institucija i rezultata dobivenih anketiranjem poslodavaca, na osnovu čega su dati zaključci i preporuke za usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada USK.

„Rezultati idu u smjeru zajedničkih akcija koje su prioritet sistemu, a odnose se na Ministarstvo privrede, Ministarstvo obrazovanja, Privredne komore i Službe za zapošljavanje, te na naravno privrednike i obrtnike. Oni će u narednom periodu imati određene mjere i akcije, koje su danas i predstavljene, a uzimajući u obzir stopu zaposlenosti i nezaposlenosti – prioritetno po općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona. Konkretno, danas su dobili smjernice na kojim planovima će raditi, a koji će uključivati učenike, praktikante, mlade i buduće  poduzetnike, kao i sve one koje želimo motivisati da razmisle o kvaliteti tržišta rada i ostanku ovdje“, izjavila je profesorica na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću i u ovom konkretno slučaju ekspertica za analizu prikupljenih podataka Šejla Bjelopoljak.

U analizi i zvještaju, između ostalog, navedeno je kako je na području USK zaposleno skoro 38. 000 ljudi, od čega najviše u Bihaću. Detaljno je analizirana kompletna situacija, te tražena deficitarna zanimanja, a svi podaci i analize dostupne su i javnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision