Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Juna. 2017. Region
Ana Brnabić imenovana za srbijansku premijerku

Ana Brnabić i zvanično je postala nova premijerka Srbije, nakon što je njeno postavljane na ovu funciju izglasao Parlament Srbije. Poslanici su se o izboru Brnabić izjašnjavali pojedinačnom prozivkom, kako niko ne bi mogao dovesti u sumnju regularnost postavljenja nove premijerke i nove Vlade Srbije.

Za izbor nove vlade glasalo je 157 poslanika, 55 ih je bilo protiv. Odsutno je bilo 38 poslanika Skupštine Srbije.

Brnabić dolazi na mjesto srbijanske premijerke nakon što je dosadašnji premijer Aleksandar Vučić izabran za predsjednika Srbije.

Novu Vladu podržala vladajuća koalicija, osim JS

Podršku Vladi i programu dali su poslanici vladajuće većine osim Jedinstve Srbije (JS) koja je negodovala zbog seksualne orijentacije Ane Brnabić.

Šef JS Dragan Marković je rekao tokom rasprave u Skupštini da protiv nje lično nema ništa, ali da ipak ne može da joj da podršku i da je za funkciju premijera potrebno da postoji “jedna određena biografija”.

Protiv mandatarke ranije se izjasnio i lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić koji je podržavao Vladu Aleksandra Vučića. Zukorlić nije učestvovao u raspravi u parlamentu.

Opozicija je tokom rasprave kritizirala ekspoze mandatarke navodeći da predstavlja spisak lijepih želja i izvještaj o radu prethodne vlade i ocjenjujući da će nova vlada biti vlada kontinuiteta i loše politike Aleksandra Vučića.

Oni su izrazili sumnju i da je Ana Brnabić uopće predložila i jednog ministra, te je nazivali “fikusom i ženskim Mirkom Cvetkovićem”, i isticali da neće imati politički legitimitet.

Ko je Ana Brnabić?

Ana Brnabić je srpska menadžerka, magistar marketinga i od danas premijerka Srbije. Prva je žena na toj poziciji u historiji ove zemlje. U avgustu 2016. postala je ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Iako je zbog svog seksualnog opredjeljenja izazvala veliku pažnju javnosti prethodnih dana, Brnabić kaže da vjeruje da je taj aspekt interesovanja za nju prošao i da to više nije u naročitom fokusu javnosti.

“To nisam htjela da potenciram, jer to nije moja karakterna osobina, to nije dio mog CV-ija, ali to i ne krijem. Mislim da ljudi na to neće obraćati pažnju, već će me kritikovati ili podržavati zbog onoga što radim”, rekla je Brnabić.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision