Friday, 12. April 2024.
Unsko-sanski kanton 11° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Marta. 2024. Svijet
Amerikanci pokrenuli nove udare u Jemenu kako bi “smirili” Hute, oni odgovorili napadom na brod

Američke i britanske snage pogodile su više ciljeva vojnih pobunjenika Huta u Jemenu, koji su imali podršku Irana da napadaju brodove u Crvenom moru, kao reakcija na izraelsko uništavanje Gaze. Uprkos tome, Huti su nastavili s uništavanjem brodova, kako su i obećali da će biti u ramazanu.

Američka vojska je saopštila da je pogođeno 60 ciljeva na 28 lokacija, uz upotrebu više od 150 komada municije. Saopćeno je da su daljnji zračni napadi izvedeni 13. januara. Centralna komanda SAD-a je rekla da je “narednu akciju” protiv radarske lokacije Huti izveo mornarički razarač USS Carney koristeći rakete Tomahawk.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da bi ovaj potez trebao pokazati da SAD i njeni saveznici neće tolerisati sve veći broj napada Huta koje podržava Iran u Crvenom moru. No, očigledno da ih to nije zaustavilo s obzirom na posljednji napad Huta na američki brod.

Huti su ranije istaknuli kako će tokom ovog svetog mjeseca eskalirati njihove operacije “kao podrška i pomoć potlačenom palestinskom narodu i našoj braći mudžahedinima u Pojasu Gaze”.

Oni su gađali i kako navode pogodili američki brod Pinokio. Glasnogovornik grupe Huti Yahya Sarea je kazao kako je pogodak bio precizan i da će apade nastaviti sve dok Izrael ne zaustavi opsadu Gaze.

Posljednja dešavanja su izazvala nove strahove od širenja sukoba na Bliskom istoku.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision