Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 13° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Oktobra. 2022. Svijet
Amerikanci i Nijemci o ulasku Ukrajine u NATO: Nije vrijeme za to, rat se ne smije proširiti

Nakon što je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u petak potpisao dokument u kojem je zatražio ulazak Ukrajine u NATO po hitnoj proceduri, oglasili su se i brojni svjetski zvaničnici koji su komentirali ovu odluku.

Među prvima koja se oglasila bila je i ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock koja je rekla kako ne vidi nikakvu šansu da se Ukrajina brzo pridruži NATO-u.

“Razumijem želju Ukrajine za ranim članstvom. Međutim, mi ćemo i dalje podržavati Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu, ali smo isto tako od prvog dana jasno naglasili kako imamo odgovornosti osigurati da se rat ne proširi na druge zemlje te da NATO ne postane ratni partner. To važi i danas”, rekla je Baerbock.

Povodom odluke Ukrajine oglasili su se i iz Bijele kuće, tačnije savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan koji je govorio o ozbiljnosti ukrajinske odluke.

“Sjedinjene Američke Države su jasno istakle kako podržavamo politiku otvorenih vrata za NATO. Svaka odluka o članstvu u NATO-u je između 30 saveznika i zemalja koje žele da se pridruže. Trenutno, naše mišljenje je da je najbolji način da podržimo Ukrajinu kroz praktičnu podršku na terenu. Pristupanje NATO-u treba ostaviti za neko drugo vrijeme”, zaključio je Sullivan.

Podsjetimo, nakon što je Rusija jučer objavila aneksiju ukrajinskih teritorija, iz Kijeva su saopćili kako žele po ubrzanoj proceduri ući u NATO.

“De facto, mi smo već krenuli u NATO. De facto smo već dokazali kompatibilnost sa standardima Alijanse. Danas Ukrajina aplicira da to uradimo de jure. Kroz proceduru koja će zadovoljiti naš značaj za zaštitu cijele naše zajednice. U Poduzimamo naš odlučujući korak potpisivanjem nastojanja Ukrajine da se ubrzano pridruži NATO-u”, kazao je Zelenski.

Ipak, ono što treba naglasiti jeste i preduslov koji NATO postavlja za sve zemlje kandidate. On se odnosi prije svega na to da država ne smije biti uključena u međunarodne sukobe i sporove kada je riječ o granicama.

S obzirom na situaciju u Ukrajini i rat koji se vodi protiv Rusije, čini se kako još uvijek nije realno razgovarati o ulasku Ukrajine u ovu vojnu alijansu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision