Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Decembra. 2023. Svijet
Amerika stavila veto na prijedlog o prekidu vatre u Gazi, odluka izazvala veliku raspravu u UN-u

Članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija održale su glasanje o rezoluciji o humanitarnom prekidu vatre u Gazi. Konačnim glasanjem je 13 članica bilo “za”, jedna “protiv”, a jedna suzdržana. Sjedinjene Američke Države su, međutim, iskoristile pravo veta.

SAD, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, jedina je nacija koja glasa protiv. Njen saveznik, Velika Britanija, bila je suzdržana na glasanju.

To u konačnici znači da rezolucija nije usvojena.

Što se tiče samog toka sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, ruski predstavnik Vijeća sigurnosti UN-a okrivio je “tvrdoglavu, sebičnu” poziciju SAD za trenutnu situaciju u Gazi.

“Ishod ove tihe diplomatije je groblje palestinske djece”, kaže on.

Također kaže da američka diplomatija ostavlja “spaljenu zemlju” za sobom i upozorio je kolege članove da bi mogli završiti na “pogrešnoj strani historije”.

Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata pitao se koja je to poruka koju šaljemo civilima širom svijeta koji se nađu u “sličnim situacijama”, ako se jedna ovakva rezolucija ne može usvojiti.

Predstavnik SAD-a Robert A. Wood objasnio je zašto je stavio veto na rezoluciju. Naime, on naziva proces iza ovog nacrta rezolucije “užurbanim” i kaže da su mu nedostajale “odgovarajuće konsultacije”.

On dodaje da je najnerealniji dio rezolucije njen poziv na “bezuslovni prekid vatre”. Potom, dodaje da bi to “jednostavno ostavilo Hamas na mjestu, u mogućnosti da se pregrupiše i ponovi ono što je uradio 7. oktobra”. On ovaj stav naziva “receptom za katastrofu, za Izrael, za Palestince i za cijeli region”.

Američki predstavnik je potom ponovio ono što je predsjednik Joe Biden ranije rekao po tom pitanju, da je rješenje s dvije države jedini način za postizanje trajnog mira.

Država Palestina, koja ima status stalnog posmatrača pri UN-u, nazvala je neuspjeh u usvajanju rezolucije “prekretnicom u historiji” i optužila Vijeće sigurnosti da nije ispunilo svoju odgovornost pred sve većim brojem smrtnih slučajeva palestinskih civila.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision