Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Augusta. 2022. Region
Američke trupe NATO-a raspoređene na Kosovu

Američke trupe NATO-a raspoređene su u petak na glavnim putevima u sjevernom dijelu Kosova, jer su tenzije porasle nakon propasti političkih pregovora između srpskih i kosovskih lidera u Briselu, objavio je AP.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti u četvrtak nisu uspjeli da postignu dogovor o dugogodišnjim pitanjima granica i međusobnog priznavanja koja su povećala tenzije na Balkanu i doprinijela nestabilnosti Evrope tokom rata u Ukrajini.

Američke patrole bile su stacionirane duž glavnog puta koji vodi iz Srbije na Kosovo, prema podijeljenom gradu Mitrovici.

Mnogi mještani strahuju da bi neuspjeh ovih političkih pregovora koji su imali za cilj rješavanje 20 godina ćorsokaka između Srbije i Kosova, potencijalno mogao da dovede do nekog oblika lokalnog sukoba između Kosovara, Srba i Albanaca, piše AP.

Kosovo je bivša pokrajina Srbije, koja je odbila da prizna deklaraciju o nezavisnosti zemlje iz 2008.

Intervencija koju je predvodio NATO 1999. godine okončala je rat između srpskih snaga i separatista na Kosovu i zaustavila krvavi obračun Beograda protiv većinskih kosovskih Albanaca.

EU je nadgledala višegodišnje razgovore o normalizaciji njihovih veza, rekavši da je to jedan od glavnih preduslova za konačno članstvo Kosova i Srbije u bloku od 27 zemalja.

Tenzije između Srbije i Kosova porasle su krajem prošlog mjeseca kada je Kurtijeva vlada objavila da srpska lična dokumenta i registarske tablice vozila više neće važiti na teritoriji Kosova.

Srbija je sprovodila iste mjere za građane Kosova koji prelaze u Srbiju posljednjih 10 godina, rekavši da ako prizna kosovske registarske tablice i dokumenta to znači da priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Manjinski Srbi, koji žive uglavnom na sjeveru Kosova, sa gnjevom su reagovali na predloženu izmjenu, postavljajući blokade na putevima, oglašavajući sirene za vazdušni napad i pucajući iz oružja u vazduh i u pravcu kosovskih policajaca.

Pod očiglednim pritiskom Zapada, Kurti je odgodio implementaciju mjere za mjesec dana, za 1. septembar, kada se očekuje porast tenzija ako se do tada ne postigne kompromis.

Zajedno sa Srbijom, njeni saveznici Rusija i Kina ne priznaju nezavisnost Kosova, koju podržavaju SAD i većina drugih zapadnih država.

Na Zapadu postoji bojazan da bi Rusija mogla da podstakne Srbiju na oružanu intervenciju na sjeveru Kosova koja bi dodatno destabilizovala Balkan i skrenula bar malo pažnje sa ruskog rata u Ukrajini.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision