Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Ambasadori NATO-a: Ni u jednom scenariju BiH neće ostati bez podrške

Ambasadori vodećih partnerskih zemalja pri NATO-u posjetili su Ministarstvo odbrane BiH. Sagovornici su razgovarali o saradnji Sjevernoatlantskog saveza (NATO) sa Bosnom i Hercegovinom, njenom putu ka europskim i euroatlantskim integracijama te važnosti daljnje prisutnosti međunarodnih vojnih snaga u BiH. Razgovaralo se i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Evropi te uticaju te situacije na Zapadni Balkan i BiH.

Ministar Podžić se zahvalio na brojnim projektima podrške koju ove partnerske zemlje pružaju Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH. Istakao je da je ta podrška posebno važna u trenucima političkog nejedinstva i opstrukcija u samoj zemlji, koje se negativno odražavaju na izdvajanje neophodnih finansijskih sredstva za OS BiH. On je izrazio nadu da će međusobna vojna saradnja postati još intenzivnija, kako kroz NATO-ovu Inicijativu za izgradnju odbrambenih kapaciteta, koja podrazumijeva daljnji razvoj sposobnosti OS BiH, tako i kroz projekte na osnovu bilateralnih odnosa sa partnerskim zemljama.


„Ohrabruje nas pojačani interes NATO-a za situaciju na Zapadnom Balkanu i u Bosni i Hercegovini, kao i razmatranje opcija dodatnog jačanja podrške Bosni i Hercegovini, uključujući borbu protiv terorizma i kibernetičkih prijetnji te izgradnju odbrambenih kapaciteta“, rekao je ministar Podžić.

„Posebno je važno predstojeće odlučivanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o nastavku misije EUFOR-a u BiH. Nadamo se da neće biti opstrukcija i zloupotrebe prava veta pojedinih stalnih članica. U tom su pogledu ohrabrujuće snažne poruke ključnih članica NATO-a, o opredijeljenosti da se u svakom eventualnom scenariju pronađe adekvatno rješenje za nastavak misije međunarodnih snaga u BiH“, zaključio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Sagovornici su se složili da je aktivna prisutnost snaga EU i NATO-a u regiji važna za očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Ambasadorica Smith je istakla daljnju predanost SAD-a da pruži podršku Bosni i Hercegovini na svom euroatlantskom putu, na dobrobit svih njenih stanovnika, ali i cijele regije.

U delegaciji iz Brisela bili su i ambasadori svojih zemalja pri NATO-u, Nj.E. Muriel Domenach iz Republike Francuske, Nj.E. Rudiger König iz Savezne Republike Njemačke, Nj.E. David Quarrey iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nj.E. Anita Nergaard iz Kraljevine Norveške i Nj.E. Francesco Talò, stalni predstavnik Republike Italije. Sastanku su prisustvovali i američki ambasador u BiH Nj.E. Michael Murphy i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.

U službenom sastanku su učestvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane BiH za finansije i budžet Mišo Božičković, šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i ostali saradnici.

(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision