Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Ambasadori BiH u Hrvatskoj i Rusiji: Odluka o kandidaturi bit će uslovljavana

Odluka o kandidaturi BiH za članstvo u Evropskoj uniji, koja je “donesena na pogrešnim pretpostavkama o BiH kao interesnoj sferi Zapada”, bit će uslovljavana, istakli su za RTRS ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

“Upozorenje za RS”

– Ubrzavajući ili davajući status BiH, oni su stvorili jedan novi manevarski prostor da bi mogli da uđu u neki novi period nametanja, uslovljavanja u pravcu nekih reformi. Samo ovaj put će to biti kroz priču o otvaranju poglavlja, evropskom putu, što svakako treba biti upozorenje za RS, nikako širenje optimizma – rekao je Vranješ.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija rekao je da EU ima mnogo svojih problema.

– Ove godine govoriti o kandidatskom statusu, kada sama EU ima gomilu svojih velikih problema u kojima se poslije izlaska Velike Britanije počela na neki način da se rastače, a ko zna šta će biti u narednom periodu, mislim da to i nije neka “politička pljačka” za nas – dodao je Samardžija.

Jak argument

Šef predstavništva RS u Vašingtonu, Obrad Kesić, kazao je da RS na ovoj odluci Brisela može graditi odlučniju politiku u cilju zaštite svojih interesa, te je dodao da se ispostavilo da legitimni zahtjevi RS da se BiH vrati okvirima Dejtonskog sporazuma i da se isti poštuje u potpunosti, nisu prepreka za napredak prema Evropskoj uniji.

– RS sad je dobila mnogo jak argument da možemo i dalje da nastavimo da radimo, da RS ojača svoju poziciju, da vodi jednu vodeću ulogu u rješavanju bilo kojeg problema na tom putu, i da rješavamo bilo koju prepreku na putu prema EU – dodao je Kesić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision