Thursday, 8. December 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
Ambasador Rousson: Posvetit ću se jačanju odnosa Francuske i BiH
Novoimenovani ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson u razgovoru za Fenu ocijenio je da naša zemlja i Francuska imaju čvrste i prijateljske odnose, istakavši da će se posvetiti njihovom jačanju.

– Najprije ću pratiti BiH na putu koji je odabrala u pravcu Evropske unije. Narednih godina trebaju se dogoditi važne etape ovog procesa i Francuska će biti uz BiH dok ih bude savladavala – kazao je francuski ambasador.

Tokom svoje misije, kako je rekao, radit će na razvoju vrlo konkretnih projekata saradnje – institucionalnom partnerstvu  Francuske i BiH te saradnji s organizacijama civilnog društva.

Napomenuo je da Francuska trenutno radi na više projekata u BiH, a jedan od njih je Zimski olimpijski festival 2019. (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, u čiju je organizaciju Francuska uključena od samog početka.

– Francuske firme su obavile više posjeta BiH i spremne su dati svoju ekspertizu – rekao je Rousson.

U oblasti kulture, ambasador je najavio da će se više posvetiti isticanju moderne strane njegove zemlje, koja je često nedovoljno zapažena u svijetu.

– Koristit ću se efikasnim sredstvima koja će uključiti Francuski institut u BiH koji nudi, ne samo kurseve već i medijateku otvorenu ove godine u Sarajevu, kao i brojna izdanja dostupna u elektronskoj formi – pojasnio je.

Također, najavio je veoma dinamičnu univerzitetsku saradnju dviju zemalja, u okviru koje će za nekoliko sedmica Francuska ponovo dodijeliti stipendije koje će omogućiti nekim od najboljih bosanskohercegovačkih studenata da studiraju u ovoj zemlji.

Naglasio je i podršku koju pružaju Zemaljskom muzeju BiH te podsjetio na posjetu eksperata iz Luvra koji su prošle sedmice dolazili da pokrenu saradnju ova dva muzeja.

Osim toga, dodao je, Ambasada Francuske finansira  renoviranje i osiguranje prostorije u kojoj je Hagada, koja će biti otvorena krajem ljeta.

Rousson je mišljenja da bi saradnja Francuske i BiH mogla biti poboljšana i to u oblasti ekonomskih investicija.

– Neke francuske firme su već prisutne u BiH, ali ostalim nedostaje povjerenja u poslovni ambijent te stoga oklijevaju da investiraju. Zbog toga Francuska podržava Reformsku agendu usvojenu 2015. – rekao je, istakavši da borba protiv korupcije mora ostati prioritet.

Francuska vlada je, kaže, mobilisala gotovo milion KM za podsticanje francuskih investicija.

– Saradnja bi mogla biti ostvarena u oblasti turizma, jer su francuska skijališta, koja su među najpopularnijim u svijetu, vrlo zainteresirana za razvoj Jahorine i Bjelašnice. Osim toga, francuske firme bi mogle investirati i u transportnu infrastrukturu – naglasio je.

Za put BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u kazao je da na njemu ostaju još neke veoma značajne etape koje treba preći.

– Te etape su zahtjevne, ali neophodne. U 2016. ostvaren je veliki napredak, međutim, u ovoj godini to nije slučaj, bar dosad. Da bi BiH napredovala mora opet naći svoj tempo, naročito u provođenju Reformske agende – smatra Rousson i dodaje da je, u pogledu NATO-a, aktivacija Akcionog plana za članstvo (MAP) važan korak.

Podsjetio je da su za to utvrđeni precizni uvjeti, posebno u oblasti nekretnina koje su u vlasništvu Ministarstva odbrane  BiH.

– Te uvjete i dalje treba ispuniti i ohrabrujem bh. vlasti da to urade – poručio je ambasador Francuske u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision