Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Decembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Ambasade zapadnih zemalja: Odluke NSRS-a predstavljaju dodatni korak eskalacije

Ambasade SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske i Delegacije EU u BiH oglasile su se povodom današnje sjednice NSRS-a te su poručili kako zaključci sa sjednice predstavljaju dodatni korak eskalacije.

U zajedničkom saopćenju, ambasade su naglasile kako vlast u RS-u mora biti svijesna da nastavak kretanja slijepom ulicom prijeti stabilnosti zemlje.”Pripadnici vladajuće koalicije u RS moraju biti svjesni da nastavak kretanja ovom slijepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, prijeti stabilnosti zemlje i cijelog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU. Povećane tenzije i blokiranje funkcionalnosti institucija će ograničiti ekonomske prilike na raspolaganju građanima, odvratiti investicije i odvući fokus od borbe protiv korupcije”, navodi se.

Također, ambasadori su naglasili kako lideri u RS-u odmah moraju prestati sa zapaljivom retorikom i vratiti se u državne institucije.

“Političari u RS i oni u FBiH imaju prilike da nastave dijalog i da hitno pronađu rješenje. Ohrabrujemo sve lidere da izgrade uzajamno povjerenje tako što će odmah prestati sa zapaljivom retorikom i onom koja dovodi do podjela, te da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu, gdje se također može razgovarati o pitanjima po kojima ne postoji dogovor. Fokus sada treba biti na postizanju napretka u reformama koje su važne građanima i za put pristupanja EU”, zaključuje se u zajedničkom saopćenju ambasada zapadnih zemalja.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici razmatrane su četiri informacije, nakon čega su usvojeni zaključci u vezi s pravosudnim institucijama, odbranom i sigurnosti te indirektnim porezima.

Opozicija nije prisustvovala glasanju. Glasala su 52 poslanika, od čega je 49 njih iz vladajuće koalicije u RS-u podržalo zaključke.

Cjelodnevnu raspravu u NSRS-u obilježili su žestoki sukobi i međusobne optužbe pozicije i opozicije. Lider SNSD-a Milorad Dodik nekoliko puta je uzimao riječ, pri čemu se obrušavao na opoziciju kao i na strance.

S druge strane, opozicioni političari ukazivali su na opasnost da bi povlačenje iz organa i institucija kao što su Oružane snage BiH, te pravljenje vojske RS-a, moglo imati velike negativne posljedice, uključujući i sukobe.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision