Saturday, 2. March 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Oktobra. 2022. Bosna i Hercegovina
Ambasada SAD u BiH: Niti Dejton, niti Ustav BiH, niti jednom entitetu ne daje pravo na otcjepljenje

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oglasila se povodom održanih protesta u Banjoj Luci na kojima su poslane poruke o nezavisnosti entiteta Republika Srpska.

“Izborna tijela imaju odgovornost osigurati integritet izbornog procesa, uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju. Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i prosvjed. Oni su dio svake demokratije”, poručili su iz ambasade.

Dodali su da nema opravdanja da se na standardne mjere koje osiguravaju integritet i odgovornost izbora odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koja se u ponedjeljak čula u Banjoj Luci.

“Oni koji traže dužnost u BiH trebaju poštivati demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se glas građana čuje i prestati glasačkoj javnosti predstavljati pogrešne i netačne informacije o izbornom procesu u BiH,” piše u reakciji.

Istakli su da su SAD predane načelima Dejtona, da je Bosna i Hercegovina demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Niti Dejton, niti Ustav BiH, niti jednom entitetu ne daje pravo na otcjepljenje.

“Svaka akcija koja bi bila poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Daytona i nosila bi teške posljedice,” zaključili su iz Ambasade SAD u BiH

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision