Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Septembra. 2016. Svijet, Vijesti
Alep ponovo bombardovan, u Njujorku novi sastanak međunarodne grupe o Siriji

Dvadesetak zemalja i međunarodnih organizacija ponovo će se danas sastati u Njujorku pod okriljem SAD-a i Rusije u pokušaju da spase diplomatski proces o ratu u Siriji, rekao je jedan američki diplomata. U međuvremenu je grad Alep na sjeveru Sirije ponovo bombardovan. Međunarodna grupa za podršku Siriji (ISSG) sastaće se na margini godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN, rekao je taj zvaničnik za Frans pres. Prethodni sastanak ove grupe održan je u utorak u Njujorku i na njemu je moglo samo da se konstatuje diplomatska blokada oko sirijskog sukoba uz ozbiljna razmimoilažena Vašingtona i Moskve.

Druge strane diplomate nagovijestile su da bi sastanak mogao da se održi oko 14 sati po lokalnom vremenu u Njujorku. Međunarodna grupa za podršku Siriji formirana u jesen 2015. godine u Beču, okuplja 23 svjetskih i regionalnih sila i multilateralnih organizacija uključenih u sirijsku krizu, među kojima su SAD, Rusija, Saudijska Arabija, Iran, Turska, UN i Evropska unija. Grupa je sastavila diplomatsku mapu puta o Siriji gdje se predviđa uključuje trajno primirje, humanitarna pomoć i početak političkog procesa između sirijskih vlasti i umjerene opozicije.

Posljednji sastanak ove grupe u utorak u Njujorku završen je u vrlo teškoj atmosferi bez konkretnih dogovora, dan poslije propasti ko zna kog po redu sirijskog primirja dogovorenog uz posredovanje Moskve i Vašingtona. SAD i Rusija podržavaju suprotstavljene strane u Siriji, SAD podržava umjerene opozicione grupe,a Rusija snage predsjednika Bašara al Asada, ali obje su spremne da se bore protiv “Islamske države” i grupa povezanih s al Kaidom u toj zemlji. Na vanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN o Siriji juče državni sekretar SAD Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov razmijenili su optužbe i nisu postigli dogovor oko izlaska iz sirijske krize. U međuvremenu je grad Alep na sjeveru Sirije ponovo bombardovan.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision