Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Novembra. 2022. Region
Albin Kurti pozvao Srbe da ne napuštaju kosovske institucije, EU pozvala Kosovo i Srbiju na deeskalaciju, upozorava na posledice po region

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da izlaskom predstavnika srpske zajednice iz kosovskih institucija, Srbija želi da kamuflira odbijanje njemačko-francuskog prijedloga za konačni sporazum Kosova i Srbije. Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom, istakao da izlazak Srba iz kosovskih institucija nema veze sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, registarskim tablicama ili suspenzijom direktora Policije Kosova za region Sjever Nenada Đurića, nego je riječ o odbijanju njemačko-franuskog prijedloga. „Radi se samo o odbijanju prijedloga Pariza i Berlina. Sada treba da kamufliraju to odbijanje Evrope, odnosno Evropske unije, tijesnu saradnju koju imaju sa Kremljem i despotskim predsjednikom Putinom i u tu svrhu koriste one sa Kosova koji još uvijek nastavljaju da ih slušaju, pripadnike različitih ilegalnih struktura”, kazao je Kurti.

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je poručio da je prioritet u slučaju Kosova i Srbije deeskalacija na terenu jer bi u suprotnom, prema njegovim rečima, to moglo da ima posledice ne samo Beograd i Prištinu, nego i po region. „Svaki put kada postoji lokalna nestabilnost, ona se izvozi u širi region. Ako imamo još jednu žarišnu tačku na evropskom tlu – između Kosova i Srbije – niko ne može da spreči nesrećne incidente. To je nešto što ni Evropa, ni Kosovo i Srbija niti region mogu sebi da priušte”, poručio je Stano. Srpska lista saopštila je 5. novembra da će srpski zvaničnici u Skupštini, Vladi, lokalnoj samoupravi, policiji, sudu i drugim institucijama sa severa Kosova otići, dok Vlada u Prištini ne povuče odluku o registarskim tablicama.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision