Monday, 2. October 2023.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Augusta. 2023. USK
Alarmantno pismo iz Krajine: Ko izvlači oružje iz kasarne i iznosi ga iz BiH?

Prije pet dana iz Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona , na sve relevantne adrese u državi upućen je zabrinjavajući dopis u kojem se navodi da se iz kasarne Oružanih snaga „Adil Bešić“ u Bihaću izvlači naoružanje u velikim količinama u smjeru Graničnog prijelaza Izačić i da se to oružje izvozi u Republiku Hrvatsku.

Od nadležnih institucija BiH, počev od  Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti, Ministarstva vanjskih poslova, kao i drugih nadležnih tijela na nivou države BiH i FBiH,  iz Unsko-sanskog kantona  zatraženo je hitno očitovanje o ovim uznemirujućim i alarmantnim informacijama . No, odgovora nema , uprkos tome što je u dopisu navedeno da je upućen na osnovu brojnih prijava zabrinutih građana.

Mustafa Ružnić, premijer USK-a ističe da su u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u USK-a veoma ozbiljno shvatili informacije o izvlačenju naoružanja iz kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću .

“S obzirom na to da se oružje u velikim količinama izvlači iz navedene kasarne, građani su ukazali da ih to podsjeća na princip izvlačenja oružja iz kasarni iz BiH početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a svi znamo da je to bio početak scenarija okončanog  genocidom u Srebrenici i pokušajem istrebljenja Bošnjaka i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. Mi ne možemo zanemariti činjenicu da su teritorijalni  integritet i suverenitet BiH na stalnom udaru secesionističkih politika i da se Bošnjacima otvoreno prijeti novim genocidom.  Ako u obzir uzmemo  brojne  primjere  nasrtaja na državu BiH i Bošnjake, uključujući i najsvježiji slučaj brutalnog premlaćivanje maloljetnika u Osmacima, povratnika u RS, mi na vijest o izvlačenju oružja iz BiH pod misterioznim okolnostima ne možemo ostati slijepi, gluhi i nijemi.

Zbog toga smo  od državnih institucija  zatražili pojašnjenje zbog čega se tolika količina naoružanja i po čijem nalogu kao i pod čijom kontrolom izvlači iz kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću  i izvozi iz BiH. Međutim, umjesto da su barem oni zvaničnici koji sebe nazivaju probosanskim hitno pozabavili navodima iz našeg dopisa, pitanja koja se tiču svih nas i sigurno su prioritetna u ovom trenutku, još su bez odgovora i oni koji bi jasno i glasno o njima trebali progovoriti – šute.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova BiH  Elmedin Konaković ovih dana se zabavio donošenjem zakona o vinu slaveći to kao jedan od glavnih koraka za ulazak BiH u EU. Jasno je da su nam potrebne uredbe i zakoni usklađeni s evropskim u svim oblastima , ali su nam sigurnost i očuvanje mira, naročito u aktuelnoj situaciji i trenutnim okolnostima daleko na listi prioriteta ispred pomenutog zakona.

Još jasnije nam je da je najava donošenja Zakona o tržištu vina BiH od velikog značaja za Dodikovog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašu Košarca, Konakovićevog koalicionog partnera  koji ima vlastitu vinariju, pa utoliko imamo još više razloga sumnjati u to da se dok mnogi drugi reformski zakoni od većeg interesa za državu BiH drže u ladicama, upravo ovaj o vinu smatra prioritetnim za donošenje, samo zbog nečijih ličnih interesa.

Nije ovo prvi put da smo u situaciji kad se oni koji bi trebali stati u zaštitu interesa države BiH i Bošnjaka koji su pod stalnim prijetnjama i udarima ponašaju po principu „selo gori, a baba se češlja“, jer na naš dopis nisu reagirali ni drugi zvaničnici „trojke“ . Međutim  nismo svi „opijeni“ vlašću i čuvanjem fotelja po svaku cijenu, a naročito kalkulacija nema kada su u pitanju sigurnost i očuvanje mira. Iako smo u ovom dijelu BiH veliki zagovornici očuvanja mira i stabilnosti u BiH, poučeni bolnim i tragičnim iskustvima s početka devedesetih, mi u Krajini ne pristajemo na šutnju o alarmantnim podacima o izvlačenju oružja iz kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću i ustrajat ćemo da se ovo pitanje u potpunosti i do kraja razjasni i nećemo pristati da se Bošnajci razoružavaju dok se policija u RS-u oprema sa najsavremenijim borbenim i oklopnim oružjem i vozilima – poručio je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

(politicki.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision