Ponedjeljak, 21. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Oktobra. 2019. Zanimljivosti
Ako ste turist u Rusiji nikada ne poklanjajte paran broj cvjetova, a u UAE se ne ljubite u javnosti
Ako želimo biti dobri gosti trebamo se upoznati s pravilima zemlje koju posjećujemo.

U Rusiji nikada ne poklanjajte paran broj cvjetova. Naime u Rusiji se poklanjanje parnog broja cvijeća smatra uvredljivim i neprikladnim. Paran broj cvijeća se donosi samo na sahranama, pa ukoliko ne želite nekoga uvrijediti poklonite mu neparan broj cvjetova.

U Kini biste trebali izbjegavati direktan kontakt očima. Naime u ovoj zemlji se kontakt očima smatra nepoštovanjem druge osobe. Kinezi to rade kada su ljuti na nekoga, pa ukoliko ste u njihovoj blizini i želite ostati s njima u dobrim odnosima ne gledajte ih u oči.

Na Tajlandu ni na koji način ne smijete uvrijediti kralja. To bi vas moglo uvaliti u velike probleme, čak iako zgazite njihovu novčanicu gledat će vas kako kriminalca pa tako i postupati prema vama.

U Norveškoj ljude nemojte pitati idu li u crkvu. Vrlo mali postotak stanovništva u Norveškoj ide u crkvu, pa bi to moglo izgledati nepristojno i bolje vam je da o tome ne govorite.

Nikada ne nosite cipele unutar indijskih hramova i domova.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima ne smijete se javno ljubiti. To vam može stvoriti probleme i stoga vam predlažemo da to izbjegavate.

U Singapuru nisu dozvoljene neke opasne pasmine pasa, no i za ostale vrste pasa postoje vrlo stroga pravila. Dakle, ako želite putovati svijetom sa svojim psom, Singapur biste ipak trebali preskočiti.

U Francuskoj nikada nemojte naručiti samo jedno jelo u restoranu jer su Francuzi veoma ponosni na svoju kuhinju. Nadalje ostavljanje hrane na tanjiru može biti veoma uvredljivo za kuhara.

Nikada nemojte zamijeniti Novozelanđane s Australcima. Novozelanđane ćete tako jako naljutiti, zbog toga budite vrlo oprezni.

U Čileu nikada ne jedite rukama. Čileanci to smatraju bezobraznim, pa čak iako jedete pomfrit. Osim toga kada jedete čileanski ručak pazite da su vam ruke uvijek iznad stola te da su vam laktovi oslonjeni na rubove.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision